Pripremna nastava za nadarenu decu za Karlovačku i Jovinu gimnaziju počinje 29. januara (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2022, 12:36

Pripremna nastava za nadarenu decu za Karlovačku i Jovinu gimnaziju počinje 29. januara (AUDIO)

Pripremna nastava za učenike sa posebnim sposobnostima počinje u subotu, 29. januara. Reč je o pripremama za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, zatim istoriju i geografiju, odnosno filološke nauke.

U toku su prijave na sajtu Jovine i Karlovačke gimnazije, a pripremna nastava će biti organizovana putem interneta.

Mali maturanti koji neguju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljubav prema nauci i imaju želju za više znanja mogu da upišu specijalizovana odeljenja. To im nude programi u Jovinoj gimnaziji koja važi za hram znanja i za učenike koji traže više. Reč je o odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju.

Direktor gimnazije Radivoje Stojković kaže da se takvi učenici izdvajaju po jednom, ljubavlju prema nauci.

U Karlovačkoj gimnaziji školuju tek drugu generaciju učenika sa posebnim potrebama za istoriju i geografiju, interesovanje je lepo a interesantno je da se većinom prijavljuju dečaci, kaže direktor Branko Stojkov.

Takođe, među malim maturantima veoma su popularne filološke nauke, pa tako ne jenjava interesovanje za neki od ponuđenih jezika. A njih je više od deset, dodaje Stojkov.

"Pored španskog jezika koji je tradicionalno prvi, japanski je izbio takođe u prvi plan" kaže Stojkov.

Prema analizama od prethodnih godina najviše učenika je zainteresovano za sportska odeljenja za koja se prijavljuje četiri puta više učenika. Međutim, ne zaostaju ni mladi informatičari, kao i učenici koji bi da izučavaju fundamentalne nauke: matematiku, biologiju i hemiju gde je neophodna maksimalna posvećenost, objašnjava Stojković. Zato testovi koji su na prijemnim ispitima zahtevaju dodatne sate učenja.

Planirano je da bude održano 20 časova pripremne nastave. U Karlovačkoj gimnaziji ona će biti organizovana subotom, dok će u Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj pripremni časovi biti realizovani dva puta nedeljno, objašnjavaju direktori Radivoje Stojković i Branko Stojkov.

Prijemni ispiti planirani su u drugoj polovini maja. Biće upisano po 20 učenika u specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, informatiku i računarstvo, biologiju i hemiju, i sport u Jovinoj gimnaziji, kao i za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju, odnosno filološke nauke u Karlovačkoj gimnaziji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.