Princeza i zvezda sapunica kandidat za premijera Tajlanda

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princeza i zvezda sapunica kandidat za premijera Tajlanda

Bangkok -- Sestra tajlandskog kralja ušla je danas u trku za premijersku fotelju kao glavni kandidat populističke partije lojalne svrgnutom premijeru Taksinu Šinavatri.

To je slučaj bez presedana u kraljevskoj porodici, javlja Rojters.

Princeza Ubolratana Radžakanija Sirivadana Barnavadi (67), starija sestra kralja Maha Vadjiralongkorna, poznata je i po tome što je glumila u tajlandskim sapunicama i živela godinama u Kaliforniji.

Jedan od njenih glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivnika na izborima 24. marta biće premijer Prajut Čan-oča, lider vladajuće vojne hunte, koji je danas takođe objavio svoju kandidaturu. On je rekao da kandidatura princeze predstavlja kršenje zakona koji brani političkim partijama da koriste monarhiju u svojim kampanjama.

Tajland je od 1932. godine ustavna monarhija, ali kraljevska porodica ima veliki uticaj i uživa podršku miliona građana.

Analitičari su do sada smatrali da je Prajut Čan-oča imao velike šanse da ostane na vlasti, suočen sa dve istorijski jake sile u tajlandskoj politici - demokratama, bliskim bogatim ljudima, i partiji Feu Tai čiji osnivač je nekadašnji premijer Tajlanda Taksin Šinavatra.

Na prelazu prve u drugu deceniju 21. veka, Tajland se našao u stanju duge političke nestabilnosti usled velikih napetosti između reformatorskih i Šinavatri naklonjenih "crvenokošuljaša" i "žutokošuljaša", ultrakonzervativnih rojalista na čijem čelu su bili generali. Oni su u tom periodu izveli dva puča.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.