Prihod od turizma u Crnoj Gori u julu u padu za 96 oodsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2020, 10:08

Prihod od turizma u Crnoj Gori u julu u padu za 96 oodsto

Prema prvim procenama, pad prihoda od turizma u julu ove godine u Crnoj Gori je 96 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pišu podgoričke Vijesti.

Iz turističkog sektora Vijestima je saopšteno da je prihod od turizma u julu prošle godine bio 280 miliona evra, a da je ove godine svega oko 10 miliona evra, što je prema još nezvaničnim podacima pad za oko 96 odsto.

Dok se zvanični podaci čekaju, pozivajući se na svoje informacije podgorički dnevnik piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nije reč o smanjenju broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 evra.

Prošle godine je u julu, navodi se, u svim vidovima smeštaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine iznositi svega oko 200.000.

Ukupan prihod od turizma, koji je značajna stavka u ukupnom bruto domaćem proizvodu Crne Gore, računa se tako što se broj noćenja pomnoži sa prosečnom dnevnom potrošnjom.

Očekuje se da će ukupan broj turista u julu biti do 50.000 sa prosečnim brojem noćenja od četiri dana i prosečnom dnevnom potrošnjom do 50 evra.

Množenjem ova tri broja, piše list, dobija se svega 10 miliona evra.

Lani je u julu bilo oko 570.000 turista sa prosečnim noćenjem od 6,5 dana i dnevnom potrošnjom od oko 77 evra.

Do pada prosečnog broja noćenja, objašnjavaju iz turističke privrede, došlo je jer značajan procenat čine domaći gosti koji često u hotele dođu samo na produženi vikend od dva ili tri dana, tako da je malo turista koji ostanu sedam i duže dana.

Pad potrošnje se beleži takođe zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca.

Većina luksuznih hotela, gđe su gosti dnevno na smeštaj i ostale usluge trošili i hiljadu evra i time dizali prosek, sada nisu ni otvoreni, ukazuju Vijesti.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije korona virusa, nisu ništa bolja očekivanja ni za avgust u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnih prihodom od oko 320 miliona evra.

"Čak i da tokom avgusta dođe do otvaranja granica prema nekim državama i uspostavljanja avio-prevoza, ne možemo očekivati prihod od turizma veći od 30 do 40 miliona. To znači da niko ko se bavi ovom delatnošću ne može očekivati ni da pokrije troškove. Možda su bolje prošli oni koji nisu ni otvarali hotele", kazao je jedan od sagovornika "Vijesti" iz turističke privrede.

Vlada je, prema rebalansu državnog budžeta, očekivala da će ove godine prihodi od turizma iznositi oko 650 miliona evra, u odnosu na prošlogodišnju cifru od 1,1 milijardu. Taj pad od oko 450 miliona evra je već ostvaren.

Turistički prihodi u aprilu i maju pali su za oko 80 miliona evra, u junu za oko 100 miliona, dok će minus u julu iznositi oko 270 miliona evra.

Izvršna vlast je najavila, nakon predstavljanja trećeg paketa ekonomskih mera u okviru koje je podrška turizmu, da će raditi novu procenu prihoda.

Iz turističke privrede procenjuju da će biti dobro ako se ostvari i 20 odsto prošlogodišnjeg prometa. Prema ovim podacima, pad crnogorskog BDP-a ove godine biće značajno veći od procene vlade od 6,8 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora i turizam: U julu prihodi 10 miliona evra, prošle godine 280 miliona

Izvor: RTS, 25.Jul.2020

Broj noćenja po turisti u Crnoj Gori smanjen je sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja sa 77 na ispod 50 evra, prenose "Vijesti". . Prihodi turističke privrede u julu ove godine iznosiće svega oko 10 miliona evra, za razliku od istog meseca prošle godine...

Nastavak na RTS...

Julski prihod od turizma u Crnoj Gori pao 96 odsto

Izvor: Capital.ba, 25.Jul.2020

PODGORICA – Prihod od turizma u julu u Crnoj Gori će biti oko 10 miliona evra, a istog mjeseca prošle godine taj iznos je bio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto, procjena je turističkog sektora dok se čeka na zvanični rezultat. Prema informacijama iz turističkog sektora, broj turista...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.