Priča se o Putinu i Hitleru, šta su radili Englezi? VIDEO

Izvor: B92, 23.Mar.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča se o Putinu i Hitleru, šta su radili Englezi? VIDEO

Izjava britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona o “Putinu, Hitleru i 1936. godini“ podsetila je i na ono što se dogodilo dve godine kasnije.

Džonson je na sednici odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta rekao da je saglasan sa rečima jednog laburističkog poslanika koji je predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u Rusiji, povezao sa Hitlerovom upotrebom Olimpijskih igara iz 1936. godine u svrhu nacističke propagande, što je izazvalo brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i burne reakcije.

Dve godine kasnije, na Olimpijskom stadionu u Berlinu odigrala se prijateljska utakmica fudbalera Engleske i Nemačke.

”Mesto održavanja – Olimpijski stadion, datum – 14. maj 1938. godine, šta se desilo – engleski fudbaleri su na ceremoniji uoči početka meča svog domaćina pozdravili njegovim pozdravom – visoko podignutom desnicom, predvođeni kapitenom Edijem Hapgudom”, navodi BBC.

Britanski medij podseća da je ovakav gest izazvao žestoke reakcije u britanskoj javnosti, kao i da je sve izgledalo još besmislenije, s obzirom na to da “Hitler nije ni bio prisutan”.

“To je bila odluka Ministarstva spoljnih poslova, uz poruku da se država, koja je dva meseca ranije anektirala Austriju, ne smatra neprijateljem”, dodao je BBC.

Prema rečima Ulriha Lindera, autora knjige “Napadači za Hitlera”, činjenica da je Nemačka izgubila rezultatom 6:3 nije bila bitna, “propagandni efekat je bio najvažniji”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.