Pretučeni žandarm: Zašto nisam izvukao pištolj na napadača

Izvor: B92, 31.Jan.2017, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučeni žandarm: Zašto nisam izvukao pištolj na napadača

Beograd -- Pretučeni pripadnik novosadske žandarmerije Boris Jevrosimov u prvom televizijskom intervjuu kaže da je sve vreme razmišljao samo o supruzi i građanima.

Rane će na Borisu još dugo biti vidljive. I kada ih zaleči, one psihičke još ostaju. Kaže, takav je posao. Kada se te noći sa suprugom vraćao od prijatelja, primetio je dvojicu mladića u autu, na parkingu. Tu su bili i kada je Boris tek dolazio u zgradu, ali i kada je iz nje izlazio.

“Ja sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izlazio iz zgrade, oni su bili u svom vozilu i onda su upalili farove, to je bio taj prvi kontakt, gde sam video da me ta dva lica gledaju, posmatraju", navodi Jevrosimov za B92.

Nakon verbalnog napada, Boris se, kako pravila službe i nalažu, legitimisao. Bio je uveren da će se time situacija smiriti.

“Vozača je, čak štaviše, mislim to još više razdražilo i uticalo na njega da ne postupi po naređenju”, ističe pripadnik novosadske žandarmerije.

Kako je prethodno završio smenu na poslu, Boris je kod sebe imao službeni pištolj. Iako postoje jasni zakonski kriterijumi koji određuju kada mogu da upotrebe vatreno oružje, kaže da je svakom policajcu teško da to i učini.

“Vrlo je teško u tom trenutku, posle toliko udaraca, posle toliko svega, doneti ispravnu odluku, a razmišljati o posledicama i on supruzi i o svemu doneti odluku o korišćenju vatrenog oružja, jer to opet nosi odgovornost, da ja sutra ne bih završio na optuženičkoj klupi, jer sam mogao povrediti neko dete ili prolaznika, jer mi je bilo nekako lakše da iznesem sav taj bol, i sve što se dešavalo, da ja trpim, a da ne ugrozim bezbednost građana, to mi je bilo na prvom mestu”, ocenjuje Jevrosimov.

Službeni pištolj je imao. U napadača ga, ipak, nije uperio. Desilo se suprotno.

“On je bio ovde za pojasom, i on je izvukao pištolj, ja sam video da ga izvlači, i onda sam uhvatio pištolj levom rukom za kraj cevi, a desnu sam stavio na navlaku pištolja i vukao sam, on je vukao za dršku pištolja, a ja sam vukao nazad i u tom trenutku je došlo do opaljenja”.

B92: Taj vaš potez spasio život vama i vašoj ženi?

“Pa, zato što sam zabravio čauru u pištolju i nije došlo do prepunjavanja metka novog i time sam da kažem na neki način i dobio na vremenu dok nisu stigle kolege i da sačuvam život svoj i supruge svoje”, kaže Jevrosimov.

Od 2000. do 2016. život je izgubilo 13 policajaca, 3.960 njih je povređeno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žandarm: Zašto nisam izvukao pištolj na napadača

Izvor: Mondo, 31.Jan.2017

Pretučeni pripadnik novosadske žandarmerije Boris Jevrosimov kaže da je sve vreme razmišljao samo o supruzi i građanima...Foto: MUP Srbije..Rane će na Borisu još dugo biti vidljive. I kada ih zaleči, one psihičke još ostaju. Kaže, takav je posao. Kada se te noći sa suprugom vraćao od prijatelja,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.