Prešli smo tri miliona

Izvor: B92, 15.Apr.2021, 10:38

Prešli smo tri miliona

Beograd -- Srbija je prešla tri miliona datih doza vakcina, uskoro ćemo imati i preko 1,8 miliona datih revakcina, rekao je predsednik Srbije.

U ponedeljak smo dobili 211.000 Fajzerovih vakcina, juče 50.000, a sutra i još ruskih vakcina. To je od životnog značaja za nas, ali i za region, dodao je Aleksandar Vučić.

"Za šest do deset meseci trebalo bi da i sami počeli da proizvodimo ruske i kineske vakcine. Mnogo je novca uloženo u 'Torlak' od 2014, sve su gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove mašine čime su i Rusi i Kinezi oduševljeni", rekao je on i podsetio je da je Torlak bio gotovo pred gašenjem.

"Naš plan je da u narednih 10 godina postanemo lideri u proizvodnji vakcina, a već sada se zna da će sledeće godine biti nestašice vakcina protiv gripa", istakao je Vučić.

Naglasio je da to postaje važnije i od topova i tenkova, i da je to simbol jačine jedne države.

Najavio je da je sutra važan sastanak, na kome će se rešiti sve oko vakcina i njihove distribucije i proizvodnje u Srbiji, a tema će svakako, kako je rekao, biti i ulaganje u "Torlak".

"Do 15. maja trebalo bi da bude gotov proces prvog pakovanja 'sputnjika V', prve izlaze između 15. i 20. juna. Verujem i da ćemo pre kraja godine uspeti da sami proizvodimo, ili 'sputnjik' ili 'Sinofarm', a možda i obe. Onda ćemo našim građanima ponuditi 'naše' vakcine, ali i građanima regiona. Jer, ne možemo mi da budemo zdravi ako su svi oko nas bolesni", rekao je Vučić nakon obilaska Instituta "Torlak", gde se danas uručuje i 10.000 doza Astrazenekinih vakcina Republici Srpskoj.

Predsedavajući Predsedništva BiH, srpski član tog tela Milorad Dodik, zahvalio se na donaciji vakcina i naglasio da je zbog komplikovanih odnosa u njegovoj zemlji vakcinacija doživela potpuni fijasko, budući da vakcina suštinski nema.

"Ovo nam znači zato što smo mi zbog odnosa u Bosni i Hercegovini i na nivou Bosne i Hercegovine pokazali potpuni neuspeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu i stanje na tržištu proizvođača", rekao je Dodik.

Kazao je da su Republici Srpskoj uspevali da obezbede određeni broj doza delom putem direktne nabavke, a delom donacijama. "Negde oko 50.000 ljudi je vakcinisano. Računamo da možemo da uđemo u daleko veći proces vakcinacije u narednim sedmicama", naveo je.

Dodik je istakao da je veoma značajno to što u Srbiju mogu da dođu svi zainteresovani građani iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da prime vakcinu.

Kazao je i da veruje da će proizvodnja u Srbiji rešiti problem s vakcinama u celom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.