Preminuo bivši ministar kulture Bratislav Petković

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 10:40

Preminuo bivši ministar kulture Bratislav Petković

Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković preminuo je u Beogradu u 73. godini.

Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru Beograda, u Ulici Majke Jevrosime, otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.

U njegovoj zbirci posebno su se izdvajali modeli starih automobila, tzv. oldtajmeri. koji su često korišćeni za snimanje filmova i serija.

Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe vodio porodičnu poslastičarnicu, najstariju u Beogradu, koja je otvorena duže od jednog veka.

Diplomirao je 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu "Sporting life", za koju je tekst pisao zajedno s kolegom Vojislavom Kajganićem.

Posle toga napisao je i dve monodrame: "Prodajem razbivenu kuću" i "Ispovest klovna Dragoljuba". Napisao je i dramu "Kaskader", koju je potom i režirao u BDP-u. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka su igrana na beogradskim pozorišnim scenama.

Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Bratislava Brace Petkovića, pozorišnog režisera, dramaturga i bivšeg ministra kulture i informisanja, u kojem je navela:

"Sa velikom tugom primila sam vest o smrti Bratislava Brace Petkovića. U ovom tužnom trenutku, u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime izražavam iskreno saučešće. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu i sve koji su imali privilegiju da ga upoznaju. Dugogodišnjim radom, svojim iskustvom i karakterom ostavio je značajan trag, po kome ćemo ga svi pamtiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo legendarni Bratislav Braca Petković: Odlazak bivšeg ministra kulture

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021

 Braca Petković je vodio i najstariju poslastičarnicu u Beogradu..U 73. godini u Beogradu sinoć je preminuo pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture u vladi Republike Srbije, Bratislav Braca Petković...Osim što je bio vrsni režiser, Braca Petković je bio i veliki zaljubljenik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

PREMINUO BIVŠI MINISTAR KULTURE Bratislav Braca Petković, reditelj i vlasnik muzeja automobila, umro u 73. godini

Izvor: Blic, 10.Maj.2021

Iznenada u 73. godini kasno sinoć je preminuo dramski pisac, reditelj i bivši ministar kulture Bratislav Braca Petković,

Nastavak na Blic...

Preminuo Braca Petković, dramski pisac, vlasnik Muzeja automobila

Izvor: AutoBlog, 10.Maj.2021

Iznenada u 73. godini kasno sinoć je preminuo dramski pisac, reditelj i bivši ministar kulture Bratislav Braca Petković. On je bio i veliki zaljubljenik u automobile pa je u centru Beograda u Ulici Majke Jevrosime otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji. Braca Petković je...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.