Premijer zatražio od šefa diplomatije da razmotri ostavku

Izvor: B92, 01.Dec.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer zatražio od šefa diplomatije da razmotri ostavku

Slovački premijer Peter Pelegrini zatražio je od šefa diplomatije Miroslava Lajčaka da razmotri svoju odluku da podnese ostavku.

Lajčak je podneo ostavku zbog odbijanja Slovačke da potpiše Pakt UN o migracijama.

Miroslav Lajčak koji je na čelu slovačke diplomatije od 2012. godine podržava potpisivanje tog međunarodnog dokumenta.

"Mogu da potvrdim da je Lajčak poslao pismo ostavke predsedniku. Učiniću sve da se predomisli", rekao je Pelegrini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je dodao da Slovačka neće promeniti stav o Paktu UN.

Nekoliko evropskih zemalja, među kojima Austrija, Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska i Švajcarska, najavile su da neće potpisati Pakt UN o migracijama. Pakt, koji treba da bude potpisan sredinom decembra na međunarodnoj konferenciji u Marakešu, neće potpisati ni Australija.

Te zemlje strahuju da će ;Globalni pakt o bezbednim, uređenim i regularnim migracijama ;omogućiti nekontrolisan priliv migranata i da zadire u suverenitet država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.