Premijer Španije potvrdio: Vlada pomilovala devet katalonskih separatista

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 16:28

Premijer Španije potvrdio: Vlada pomilovala devet katalonskih separatista

Španski premijer Pedro Sančes pozvao je na novu "eru dijaloga i razumevanja", dok je njegova vlada pomilovala devetoro katalonskih političara i aktivista.

Oni su bili zatvoreni zbog uloge u pokušaju secesije tog regiona 2017. godine

Pedro Sančes je rekao da je odluka doneta u interesu nacionalnog jedinstva i socijalne kohezije.

"Španska vlada je donela ovu odluku, jer je ona najbolja za Kataloniju, najbolja za Španiju i ona koja najbliže predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duh suživota i harmonije utvrđen španskim ustavom", rekao je on.

Međutim, iako je Sančes rekao da bi pomilovanje značilo puštanje iz zatvora devetoro zatvorenih separatističkih lidera, on je naglasio da će osuđenima i dalje biti zabranjena javna funkcija i da će pomilovanje biti uslovljeno time da njihovi primaoci u određenom periodu ne počine teška krivična dela.

Po optužbi za pobunu i druga dela protiv ustavnog poretka osuđeno je 12 separatističkih katalonskih lidera, od kojih je devetoro dobilo višegodišnje kazne zatvora, zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja secesije u oktobru 2017. godine.

Odluka Vlade da pomiluje katalonske separatiste, koju je Sančes ranije najavio, izazvala je dosta burne reakcije na španskoj političkoj sceni.

Pomilovanja je podržala u Španiji moćna Rimokatolička crkva i vodeća poslovna udruženja, ali im se protivi Vrhovni sud, kao i više od 60 odsto anketiranih građana, uključujući polovinu Sančesovih birača na prethodnim parlamentarnim izborima.

Na nedavnom protestu u Madridu zbog najave pomilovanja, koji su podržale tri opozicione stranke, okupile su se hiljade ljudi, zahtevajući ostavku Sančesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.