Premijer Albanije najavio podršku Preševu i Bujanovcu

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Albanije najavio podršku Preševu i Bujanovcu

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama danas je u Beogradu, posle sastanaka s političlkim liderima Albanaca s juga Srbije, najavio podršku ekonomskom razvoju Preševa i Bujanovca.

On je rekao novinarima da podržava ideju o bratimljenju tih opština s opštinama u Albaniji, i da je njegov plan da im pomogne u ekonomskom razvoju, uvek uz podršku Beograda.

Rama je rekao da bi te opštine trebalo da budu veza Beograda i Albanije, i da imaju konkretne zajedničke projekte.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Na sastanku iza zatvorenih vrata koji je počeo posle 15.00 u Hotelu "Hajat" i trajao je oko jednog sata, učestvovali su predstavnici lokalnih vlasti u Bujanovcu i Preševu, i nekoliko stranaka koje okupljaju Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Predsednik partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi je rekao da je razgovor bio dobar i praktičan, "o aktuelnim problemima Albanaca u Preševskoj dolini i uopšte na nivou Srbije".

Po njegovim rečima, teme razgovora bile su i nedostatak udžbenika na albanskom jeziku, problem nostrifikacije diploma, privredni razvoj Preševа i Bujanovca.

"Rama je izneo nekoliko konkretnih predloga, da u sarаdnji s Vladom u Beogradu rešava akutne i veoma osetljive probleme u obrazovanju, kao što su upotreba udžbenika (na albanskom jeziku), nostritifikacija diploma i niz drugih društveni problema", rekao je Haljimi.

On je naveo i da je dobra ideja da Preševo i Bujanovac u okviru prekogranične saradnje s albanskim gradovima, konkurišu za sredstva iz Pretpristupnih fonodova (IPA) EU, za razvoj tog područja.

"Odlična je ideja i bratimljenje opština Bujanovac, Preševo i Medveđa sa opštinama i gradovima u Albaniji, i direktna saradnja ministarstava obrazovanja u Beogradu i Tirani u prevazilaženju problema s nostrifikacijom diploma i udžbenicima (na albanskom jeziku)", rekao je Haljimi.

Predsednica Skupštine Opštine Preševo Ardita Sinani je ocenila da je sastank spremijerom Albanije dobar korak i primer za povećenje bezbednosti u regionu i za ekonomski razvoj.

"Mi Albanci Preševski doline koji živimo u Srbiji, očekujem dobre rezultate svih sastanaka održanih u Beogradu, a posebna konkretna očekivanja imamo od sutrašnjeg srpsko-albanskog poslovnog foruma u Nišu", rekla je Sinani, funkcionerka PDD.

Sinani je dodala da se od ekonomskog foruma u Nišu očekuje mnogo jer od ekonomskog razvoja zavisi kvalitet života ljudi.

Na sastanku s premijerom Albanije su bili predstavnici PDD, pojedinačno najače stranke na području Preševa, Bujanovca i Medveđe, Šaip Kamberi i Fatmir Hasani kao i i predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju, koji je i lider Pokreta za demokratski progres.

Predsednik Opštine Preševo Šcirim Arifi, koji je lider Alternative za promene, takođe je bio na sastanku, kao i predstavnici Demokratske partije.

Uz nedostatak udžbenika na albanskom jeziku za učenike i studente na području Preševa i Bujanovca i Medveđe, poltički lideri Albanaca su više puta ukazivali i problem sa nostrifikacijom diploma jer zvaniči Beograd ne priznaje diplome sa univerziteta na Kosovu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.