Preliminarni nalazi obdukcije: Petkovići ubijeni hicima iz vatrenog oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preliminarni nalazi obdukcije: Petkovići ubijeni hicima iz vatrenog oružja

GNJILANE - Bračni par Trajanka (60) i Bogdan (65) Petković ubijeni su hicima iz vatrenog oružja, pokazali su preliminarni rezultati obdukcionog nalaza, izjavio je vršilac dužnosti regionalnog portparola Kosovske policijske službe (KPS) Remzi Azemi.

Tela supružnika Bogdana i Trajanke Petković oko 17 časova danas dovežena su iz Instituta za sudsku medicinu u Prištini u kuću u Partešu gde su ubijeni, a sahranjeni će biti sutra u Nišu.

U Parteš su večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stigli ćerka i zet ubijenih Petkovića, Ljiljana i Vesko Vasović koji su rekli da su stvari u kući bile ispreturane. Oni su naveli i da su u kući zatekli potvrde o smrti za supružnike Petković koje je izdalo Ministarstvo pravde Kasova.

Vesko Vasović je rekao da ih je prijatelj Albanac obavestio da su Ljiljanini roditelji stradali.

Ispred kuće ubijenih nalazi se oko 30 meštana Parteša koji su došli da izjave saučešće rodbini.

On je rekao da je, za sada, poznato da je bračni par ubijen hicima iz vatrenog oružja, da je obdukcija u Prištini završena i da će tela dvoje nastradalih Srba biti predata porodici u Partešu.

Azemi je dodao da policija, za sada, ne zna motiv za ovo dvostruko ubistvo i da nema osumnjičenih, a da će detalji o načinu kako su Petkovići ubijeni biti poznati pošto patolog sačini kompletan izveštaj u vezi sa ovim događajem.

Rođaci Petkovića su rekli da su predstavnici policije naveli da su supružnici ubijeni iz vatrenog oružja na spavanju.

"Policija je rekla da izuzimajući prostrelne rane na glavi, drugih tragova nasilja nad ubijenima nema", navodi rodbina Petkovića.

Prema njihovim rečima, u kući ubijenih Petkovića nalazila se agencija za prodaju nekretnina u koju su dolazili mnogi klijenti ali i poznanici. Oni navode da ne znaju ko bi mogao biti počinilac zločina.

Komšija pronašao tela

Petkovići su juče pronađeni mrtvi u svojoj kući u Partešu, koja se nalazi u blizini magistralnog puta Gnjilane-Uroševac, a tu ih je pronašao komšija kome je bilo sumnjivo što ih tokom dana nije video.

Komšija Zoran Karadžić izjavio je da mu je bilo sumnjivo što je pas u dvorištu porodične kuće Petković neprestano lajao i što ih nije video tokom dana.

Opisao je da su ulazna vrata na kući Petkovića bila zaključana i da ih je kroz prozor, preko koga je bila zavesa, video delimično u lokvi krvi, posle čega je obavestio policiju.

Tači uputio saučešće

Premijer Kosova Hašim Tači osudio je ubistvo bračnog para Petković iz sela Parteš u opštini Gnjilane i uputio saučešće porodici žrtava, saopštila je kosovska vlada. "Vlada Kosova snažno osuđuje ubistvo dva građanina Kosova srpske nacionalnosti i traži od organa reda da pred lice pravde izvedu odgovorne", rekao je Tači i istakao da "taj kriminalni akt ne bi trebalo politizovati i zloupotrebljavati" u političke svrhe.

U saopštenju je navedeno da su kosovska vlada i institucije Kosova "odlučno opredeljene za vladavinu reda i zakona za sve građane, bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost".

Srbi uznemireni s razlogom

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Zvonko Stević izjavio je da ubistvo Petkovića predstavlja gnusan zločin koji je s razlogom uznemirio kosovske Srbe.

"Potrebno je da međunarodni policijski i istražni organi u što skorije vreme utvrde okolnosti ovog zločina i privedu pravdi one koji su ga počinili, to je njihova obaveza i oni ovaj zločin ne smeju da guraju pod tepih, kao što se radilo tokom minulih deset godina kada su Srbi stradali", rekao je Stević.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Koordinacioni centar za Kosovo zahtevaju hitnu i sveobuhvatnu istragu koja će rezultirati otkrivanjem i hapšenjem ubica bračnog para Petković, dodao je Stević koji je i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Jovanovićeva: Pronaći počinioce

Odbornik Skupštine opštine Gnjilane Vesna Jovanović izjavila je da je jučerašnji incident izazvao zabrinutost i strah stanovništva i da je smrt Petkovića veliki šok za celo selo, jer se tako nešto nije dogodilo ni 1999. godine.

"Imamo samo sporadične informacije komšije koji ih je našao. On kaže da ih je video kroz prozor u lokvi krvi. Ono što bi trebalo da se uradi što pre, da bi se stanovništvo smirilo, jeste da se nađu počinioci ili bar motiv zašto je to urađeno", istakla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da u selu u poslednjih mesec dana svaki drugi-treći dan bude ukraden automobil, a ljudi ne znaju ko su počinioci, niti ima svedoka.

"Znači ovo ubistvo - moramo ga tako nazvati - jer je čovek video krv, je u stvari još jedna psihološka pretnja za nas ovde koji smo ostali", kazala je Jovanovićeva.

Parteš je jedno od najvećih srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju, a u tom selu živi oko 300 srpskih porodica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.