Prekinuta konstitutivna sednica Skupštine Voždovac

Izvor: RTS, 10.Avg.2009, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta konstitutivna sednica Skupštine Voždovac

Zbog nedostatka kvoruma prekinuta konstitutivna sednica Skupštine opštine Voždovac, a nastavak zakazan za sredu. U salu se, nakon određene pauze, nisu vratili odbornici SNS, koalicije DSS-NS-NP i Srpske radikalne stranke. DS ponovo zatražio podršku narodnjačke koalicije.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Voždovac prekinuta je zbog nedostatka kvoruma i biće nastavljena u sredu.

Pošto je posle pauze prozivkom utvrđeno da je u sali prisutno 28 od ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 56 odbornika i da ne postoje uslovi za dalji rad, predsedavajući sednicom Milan Nanu je prekinuo sednicu i njen nastavak zakazao za sredu u 13 sati.

Posle pauze, koja je određena pošto su verifikovani mandati odbornicima, u sali se nisu pojavili odbornici SNS, koalicije DSS-NS-NP i Srpske radikalne stranke, koji su salu napustili ranije.

Pauza je bila određena na predlog odbornika SNS i narodnjaka, koji su tvrdili da ne postoji većina i zato su zahtevali pauzu i konsultacije šefova odborničkih grupa kako bi se utvrdilo da li postoje uslovi za rad.

Provociranje novih izbora

Šef odborničke grupe DS Voždovac Branko Arsenijević ponovo je pozvao koaliciju DSS-NS-NP da podrži većinu demokrata i socijalista u Skupštini opštine Voždovac i omoguće njeno konstituisanje. Posle prekida sednice, rekao je da bi odbijanje narodnjaka da do petka podrže većinu, rezultiralo novim izborima u toj opštini i dodao da će odgovornost zbog toga snositi koalacija DSS-NS-NP.

Arsenijević je ponašanje odbornika SNS, narodnjačke kolacije i SRS, koji su napustili konstitutivnu sednicu, ocenio neodgovornim bežanjem od rezultata izbora i provociranjem novih izbora.

Posebne kritike Arsenijević je uputio odbornicima SNS, koji su osvojili najveći broj mandata u Skupštini opštine Voždovac, a čije ponašanje, prema njegovim rečima, pokazuje "nesposobnost da bilo šta urade".

Predsednik opštinskog odbora SPS Sava Škundrić rekao je da očekuje da će problem u vezi sa formiranjem većine biti rešen do srede i naveo da će se odbornici kolacije SPS-PUPS-JS sa gradskim kolacionim partnerima potruditi da se to i desi.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da SPS do srede odluči da podrži većinu koju bi činili SNS i koalicija DSS-NS-NP, Škundrić je naveo da ne želi da se bavi spekulacijama i da SPS-PUPS-JS "za sada ostaju uz gradske kolacione partnere".

DSS: Nema zvaničnog poziva na saradnju od DS-a

Predsednik Opštinskog odbora DSS-a Dragan Čović izjavio je da ta stranka smatra da bi bilo najbolje da se šefovi odborničkih grupa dogovore oko nastavka konstitutivne sednice.

Čović je u izjavi novinarima odbacio spekulacije po kojima bi, navodno, neko od odbornika DSS-a "preletao i samim tim omogućio stvaranje većine".

Rekao je i da DSS nije dobio od Demokratske stranke nikakav zvaničan poziv za saradnju u opštini Voždovac, a da će stav stranke biti poznat "ako i kada stigne" taj poziv.

Predstavnik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović je rekao da su odbornici te stranke napustili konstitutivnu sednicu jer "ne žele da učestvuju u prljavim igrama - pogotovu ne na konstitutivnoj sednici".

Stefanović je ocenio da bi najbolje bilo kada bi se na Voždovcu formirala ista vlast kao i u Zemunu, ističući da SNS ne snosi odgovornost što se to nije danas dogodilo.

Ako ne bude formirana skupštinska većina oko SNS, ići će se na nove izbore, rekao je Stefanović i dodao da naprednjaci imaju informacije da su neki na nezakonit i nemoralan način pokušali da stvore skupštinsku većinu, ali nije precizirao na koga misli.

Verifikovano 55 mandata

Posle verifikacije mandata na dnevnom redu sednice bio je izbor predsednika Skupštine opštine, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara, kao i izbor predsednika i zamenika predsednika Gradske opštine, kao i Veća gradske opštine.

Rok za konstituisanje Skupštine opštine Voždovac ističe 14. avgusta, a pod konstituisanjem se podrazumeva verifikacija mandata, izbor predsednika skupštine opštine i sekretara.

U Skupštini opštine Voždovac SNS ima 18 mandata, lista "Za evropski Voždovac" 17, koalicija DSS-NS-NP sedam, SPS-PUPS-JS šest, radikali i LDP po tri, a Lista za toleranciju Rasima Ljajića dva.

Verifikacioni odbor potvrdio je 55 od ukupno 56 odborničkih mandata jer Marina Raguš iz Srpske radikalne stranke nije došla na sednicu.

Uoči sednice SPS je saopštio da se sa Demokratskom strankom dogovorio o tome da zajedno pokušaju da formiraju većinu. Na demokratama je, kažu, da većinu i obezbede.

Prema Statutu Beograda, skupština gradske opštine mora biti konstituisana u roku od 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora, koji su na Voždovcu proglašeni 15. juna, jer, u suprotnom, Skupština grada imenuje privremeni organ.

Posle konstituisanja, u roku od 30 dana, odbornici su dužni da izaberu izvršne organe - predsednika i opštinsko veće. U suprotnom se, takođe, uvodi privremeni organ, a predsednik Skupštine Beograda donosi odluku o raspisivanju novih izbora.

Predsednik opštine, kome nakon izbora na to mesto prestaje odbornički mandat, istovremeno je i predsednik Opštinskog veća.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekid sednice SO Voždovac

Izvor: Radio 021, 10.Avg.2009

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Voždovac prekinuta je posle verifikacije odborničkih mandata zbog nedostatka kvoruma. Nastavak je zakazan za sredu. Rok za konstituisanje skupštine opštine ističe 14. avgusta, a pod konstituisanjem se smatra verifikacija mandata, izbor predsednika skupštine...

Nastavak na Radio 021...

Novi lokalni izbori sve izvesniji

Izvor: Blic, 11.Avg.2009, 08:30

Skupština opštine Voždovac juče nije imala potrebnu većinu kako bi izabrala predsednika i sekretara, čime bi ova skupština bila konstituisana. Ukoliko nijednoj od stranaka ne pođe za rukom da do petka, 14. avgusta, obezbedi 29 od ukupno 56 odbornika, Voždovčani će morati i treći put za samo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.