Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio vojni budžet od 770 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021, 09:01

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio vojni budžet od 770 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa je odobrio vojni budžet za fiskalnu 2022. godinu u ukupnom iznosu od 770 milijardi dolara.

Vojni budžet, odnosno Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane, podržala su ukupno 363 kongresmena, dok je 70 bilo protiv, prenosi agencija Rojters.

Budžet sada treba da odobri Senat, nakon čega bi bio dostavljen predsedniku na potpisivanje.

Kako ocenjuje Rojters, reč je o ogromnom godišnjem vojnom budžetu, koji je za 25 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dolara veći od onoga što je tražio predsednik Džozef Bajden i za oko pet procenata veći od prošlogodišnjeg budžeta.

Predlog zakona, koji je rezultat intenzivnih pregovora između Predstavničkog doma i Senata, uključuje i povećanje plata za vojnike od 2,7 odsto, kao i kupovinu aviona i brodova mornarice, pored strategija za suočavanje sa geopolitičkim pretnjama.

Na ovoj verziji zakona su radile oba doma američkog Kongresa, a on, između ostalog uključuje, odredbu o izdvajanju 4 milijarde dolara za Evropsku odbrambenu inicijativu, koja je, kako navodi ruska agencija TAS S, usmerena protiv Rusije.

Ukupno 300 milijardi dolara biće izdvojeno za vojnu pomoć Ukrajini, dok će još 150 miliona dolara otići na bezbednosnu saradnju sa baltičkim zemljama.

Kongresmeni su, međutim, iz usaglašenog nacrta Zakona isključili odredbu o uvođenju sankcija protiv projekta gasovoda "Severni tok 2", uklonivši iz konačne verzije i pojedinačne sankcije protiv 35 Rusa, među kojima ima ministara, biznismena i novinara.

Poslanici su takođe izostavili amandman kojim bi se Amerikancima zabranilo da kupuju ruske državne obveznice.

Što se tiče Kine, budžet podrazumeva 7,1 milijardi dolara za Pacifičku odbrambenu inicijativu, kao i izjavu o američkoj podršci odbrani Tajvana.

Iz konačne verzije Zakona izbačen je i predlog kojim bi se od žena zahtevalo da se registruju kako bi i one mogle biti regrutovane za vojsku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavnički dom usvojio vojni budžet od 768 milijardi dolara

Izvor: VOA, 08.Dec.2021

Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa odobrili su u utorak uveče zakonski predlog kojim će se obezbediti 768 milijardi dolara za vojsku za fiskalnu 2022. godinu. Zakonski predlog je usvojen sa 363 glasova za i 70 protiv posle nekoliko sedmica neobično žustre debate u vezi sa...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.