Predstavljen Izveštaj o upotrebi govora mržnje u Srbiji 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 18:20

Predstavljen Izveštaj o upotrebi govora mržnje u Srbiji 2020.

Kancelarija Saveta Evrope (SE) predstavila je Izveštaj o upotrebi govora mržnje u Srbiji za 2020, u kom se sugeriše da bi nadležne institucije, kakve su tužilaštva i sudovi, REM i Savet za štampu, češće mogle da koriste svoje nadležnosti, u sankcionisanju govora mržnje.

Svi oblici izražavanja koji šire, podstiču, promovišu, ili opravdavaju mržnju koja je zasnovana na netrpeljivosti predstavljaju govor mržnje, podsetila je autorka istraživanja, Ivana Krstić, navevši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i neka od zapažanja relevantnih ispitanika.

"Svi misle da je govor mržnje široko rasprostranjen u Srbiji, zatim da tela koja su nadležna za suzbijanje govora mržnje treba da budu delotvornija u svojim aktivnostima, da je neophodno i to je zanimljivo, da su svi akteri izrekli da je tema tolerancije, slobode izražavanja i govor mržnje treba u mnogo većoj meri uključiti u obrazovni sistem Republike Srbije", kaže Ivana Krstić iz Kancelarije Saveta Evrope.

Sloboda govora nije i ne može biti opravdanje za govor mržnje jer on provocira nasilje prema vulnerabilnim grupama. Na udaru su najčešće pripadnici LGBT IQ zajednice, Romi, Albanci, Hrvati, migranti, žene u javnom prostoru, podseća poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

"Osobe koje izražavaju govor mržnje se često pozivaju na slobodu govora jer, kao što je poznato, koncept govora mržnje suprostavlja se slobodi izražavanja, ili misli, savesti i veroispovesti, a ponekad i slobodi udruživanja jer se ne radi naravno o apsolutnim pravima", napominje Janković.

U izveštaju EU o Srbiji za 2020, skreće se pažnja na „zapaljiv politički diskurs upućivan oponentima, tokom predizbornih kampanja, davanje javnog prostora ratnim zločincima, pretnje i nasilje upućeni borcima za ljudska prava i pripadnicima osetljivih grupa. U predstavljanju današnjeg izveštaja učestvovao je i šef Kancelarije SE u Beogradu, Tobijas Flesenkemper.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.