Predstavlja se kao jedina koja može da izvuče zemlju iz krize, a o njenom polaganju zakletve pričaju svi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavlja se kao jedina koja može da izvuče zemlju iz krize, a o njenom polaganju zakletve pričaju svi (VIDEO)

Ko je zapravo Đanin Anjes.

Konzervativna senatorka i jedan od lidera opozicije Đanin Anjes bila je nepoznata mnogim Bolivijancima pre nego što je izašla smešući se i mašući Biblijom na balkonu vladine palate.

Dugogodišnja kritičarka svog levičarskog prethodnika Eva Moralesa, zakoračila je u vakuum vlasti koji je ostao kada je on iznenada pobegao iz zemlje kako bi izbegao nasilnu krizu.

Sada su sve oči u zemlji uprte u Anjesovu, 52-godišnjeg advokata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz severoistočnog regiona Beni, koji se graniči s Brazilom. Kao druga potpredsednica Senata, Anjes je položila zakletvu kao privremeni predsednik, nakon što su svi ostali zvaničnici koji je trebalo da naslede Moralesa - pobegli.

Ona je nakon polaganja zakletve, pozirala s ljubičastom Biblijom u ruci i zelenom, žutom i crvenom predsedničkom lentom preko ramena, mašući pristalicama sa širokim osmehom.

Ponosna hrišćanka odmah je pokazala da se razlikuje od Moralesa, socijaliste koji je učinio religijske zakletve nepotrebnim. U jednom je trenutku podigla iznad glave veliku staru kožnu kopiju Jevanđelja.

- Bog je dopustio Bibliji da se vrati u (predsedničku) palatu. Neka nas blagoslovi - rekla je.

Ona se predstavila kao jedina koja je u stanju da zemlju izvuče iz njene krize, podstaknutu tvrdnjama da je Morales lažirao svoj ponovni izbor prošlog meseca.

- U skladu s ustavnim uređenjem, moja je uloga da prihvatim ovaj izazov s jedinim ciljem raspisivanja novih izbora. Odlučna sam da preduzmem sve mere neophodne za umirenje zemlje - rekla je ona.

Anjesova je postala 66. predsednik južnoameričke države i druga žena koja vrši tu funkciju. Poslednja žena koja je obavljala funkciju predsednika Bolivije je Lidia Geiler koja je tu funkciju obavljala manje od dve godine pre nego što je svrgnuta u vojnom udaru 1980. godine.

Anjesova je obećala da će održati nove izbore "što je pre moguće".

- To je obaveza koju smo dali zemlji i naravno, ispunićemo je - rekla je ona.

Ko je privremena predsednica Bolivije?

Đanine Anjes (52) je rođena u gradu Trinidadu, u istočnom departmanu Beni. Po obrazovanju je advokat, a neko vreme je radila kao voditeljka.

Na svom Tviter profilu, senatorka Anjes sebe naziva "demokratkinjom, autonomistkinjom, majkom i braniocem slobode i demokratije".

Između 2006. i 2008. godine, bila je poslanica i članica Ustavotvorne skupštinske komisije za organizaciju i strukturu zemlje, koja je takođe radila kao deo pravosuđa.

Anjes je 2010. godine imenovana za senatora od stranke Plan Progreso u koaliciji Bolivija-Nacionalna konvergencija, ali trenutno je u Senatu kao član Demokratske jedinice.

Izrazit je kritičar Eva Moralesa, što se naročito videlo ovog leta kada je on obukao vatrogasno odelo i otišao da gasi požare u bolivijskom delu Amazonije, što je ona nazvala "običnom predstavom".

Nakon što je preuzela Moralesovu poziciju, on ju je nazvao desničarkom koja koristi puč kako bi uništila vladavinu prava.

- Ovo je najlukaviji i najkatastrofalniji puč u istoriji - rekao je Morales.

Anjes tvrdi da će ona donesti miru u zemlju i raspisati nove izbore što je pre moguće, ali su joj se već suprotstavile Moralesove pristalice koje su demonstrirale i tražile njenu hitnu ostavku.

Moralesa je podržala meksička vlada, kao i Venecuela, Kuba i Nikaragva su dok su sa druge strane Anjesovoj podršku dale SAD i Brazil.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.