Predsednik Zimbabvea otkazao prisustvo u Davosu zbog protesta u zemlji

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Zimbabvea otkazao prisustvo u Davosu zbog protesta u zemlji

Emerson Mnangagva se vratio kući umesto da prisustvuje forumu u Davosu.

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva otkazao je posetu Evropi nakon što su nasilni protesti izbili u njegovoj domovini.

Mnangagva je trebalo da prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde se očekivalo da će tražiti neophodna sredstva za Zimbabve.

Ministri iz vlade tvrde da opozicioni Pokret za demokratske promene (PDP) koristi oštro povećanje cene goriva kao izgovor za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nasilje.

Ali PDP optužuje vlasti za brutalni krah.

Mnangagvina najava povećanja cene goriva u toku nedelje dovela je do protesta u Bulavaju na jugozapadu Zimbabvea.

Grupe za ljudska prava navode da je 12 osoba poginulo u sukobima, ali informacija još uvek nije zvanično potvrđena.

Predsednik Mnangagva se vratio u Harare kasno sinoć.

Čamisa je izjavio za BBC da "nema opravdanja za vojnike sa puškama, automatskim oružjem i kalašnjikovima na ulicama, koji napadaju građane".

"Napadaju ljude u kućama, izvlače ih iz domova sa porodicama, čak i u toku noći... Mnogi ljudi su uhapšeni bez razloga", rekao je.

Tabita Kumalo iz pokreta PDP kaže da je morala da se sakrije kada su pripadnici policije i vojske upali u njenu kuću u toku noći.

Do povećanja cena je došlo kako bi se država suočila sa nestašicama prouzrokovanim prekomernom potrošnjom i "neobuzdanom" ilegalnom prodajom goriva, rekao je Mnangagva.

Ali mnogi stanovnici Zimbabvea, pogođeni ekonomskom krizom koja traje već godinama, odjednom nisu mogli da priušte ni odlazak autobusom na posao.

Prema sajtu GlobalPetrolPrices.com, gorivo je najskuplje na svetu upravo u Zimbabveu.

Mnangagva se bori da oživi privredu, što dovodi do visoke inflacije, dok plate ostaju iste.

U ponedeljak je otkriveno da je Južnoafrička Republika odbila zahtev Zimbabvea za hitnu pozajmicu u iznosu od 1,2 milijarde dolara u decembru.

U vladi su očekivali da bi novac od pozajmice mogao da stabilizuje privredu i reši probleme nestašice u zemlji.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednik Zimbabvea otkazao prisustvo u Davosu zbog protesta u zemlji

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2019

Emerson Mnangagva se vratio kući umesto da prisustvuje forumu u Davosu...ReutersPredsednik Mnangava je u Evropi trebalo da zatraži sredstva za Zimbabve..Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva otkazao je posetu Evropi nakon što su nasilni protesti izbili u njegovoj domovini...Mnangagva je trebalo da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.