Predsednik Vučić za agenciju Sinhua: Kineski POJAS I PUT učiniće svet mnogo bogatijim

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2017, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Vučić za agenciju Sinhua: Kineski "POJAS I PUT" učiniće svet mnogo bogatijim

Inicijativu "Pojas i Put" pokrenuo predsednik Kine 2013. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu kineskoj državnoj agenciji Sinhua da Inicijativa "Pojas i put" predstavlja globalno značajnu viziju koja će doneti ogromnu dobrobit svetu.

Sinhua navodi da je intervju vođen u Beogradu u susret 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK), koji počinje 18. oktobra u Pekingu, i da je Vučić kazao da Srbija ima puno poverenje u KPK >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i njene inicijative.

Navodi se da je Vučić Inicijativu "Pojas i put", koju je 2013. pokrenuo predsednik Kine i generalni sekretar KPK Si Ðinping, nazvao "jednom od najvažnijih inicijativa koje danas imamo u savremenom svetu" i da ova inicijativa "nije dobra samo za Kinu i njen narod, već je dobra i za mnoge druge zemlje".

Sinhua ocenjuje da je Srbija "učesnik pun entuzijazma" kada je u pitanju ovaj projekat.

- Mogu da kažem, kao predstavnik veoma male zemlje, da bih želeo da ohrabrim članove KPK da nastave s inicijativom ''Pojas i put'' i svim drugim inicijativama, zato što imamo potpunu veru i puno poverenje u njih i njihove inicijative. Ljudi i svet biće mnogo bogatiji zahvaljujući dobrim inicijativama, nego što bi bili bez njih - istakao je predsednik Srbije.

Navodi se da je Vučić naveo da je "u poslednjih pet godina Kina postala povezanija sa svetom, dok u isto vreme ostaje čvrsto na putu socijalizma sa kineskim karakteristikama i promoviše sopstvenu kulturu na globalnom nivou".

- Kinezi ne samo što postaju deo svetske politike, već i svetske kulture. Vi postajete jedan od odlučujućih faktora svetske kulture, svetskih komunikacija i treba da budete ponosni na to. Sve to pokazuje da socijalizam sa kineskim karakteristikama funkcioniše - rekao je Vučić.

U istom intervju Vučić je izjavio da se vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) raduje produbljivanju saradnje sa KPK, koju je nazvao prirodnim saveznikom SNS.

Sinhua podseća da je Vučić i predsednik SNS i navodi da je on kazao da dve stranke treba da "prodube saradnju, pošto treba da naučimo više od naših kineskih prijatelja".

Sinhua navodi da Srbija ima sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom.

Navodi se da je Vučić rekao da bi njegova stranka želela da ima češće i raznovrsnije sastanke sa KPK i da je spreman da uči o načinu na koji KPK primenjuje zaključke koje donosi.

- To je nešto čemu treba da se divimo. Učinićemo sve da ojačamo naše veze i učimo iz kineskog primera -  naveo je srpski predsednik.

Navodi se da je Vučić dodao da bi neke od dostignuća KPK bilo moguće ponoviti u Srbiji.

Sinhua navodi da je predsednik Srbije nazvao KPK snažnom partijom sa "dobrim planovima i programima za narod" i komentarisao spremnost da "obrati pažnju na kritike i pročisti svoje redove", kao i posvećenost postizanju najboljih rezultata za zemlju.

- SNS će učiniti sve da pojača saradnju -  rekao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.