Vučić u poseti Zemunskoj gimnaziji povodom Dana škole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2021, 04:10

Vučić u poseti Zemunskoj gimnaziji povodom Dana škole

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas, povodom dana škole, Zemunsku gimnaziju, osnovanu 1858. godine, a koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih škola u Srbiji i regionu.

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka.

Vučića su ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak...

"Ovo zaista izgleda fenomenalno", rekao je Vučić, koji se u razgovoru sa domaćinima prisetio svojih školskih dana, tadašnjeg izgleda škole u kojoj je proveo četiri godine, a direktor škole mu je uručio monografiju.

Vučić će u školi obići renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu...

Ukupna vrednost radova na zdanju koje je spomenik kulture je 489 miliona dinara.

Prema rečima direktora Gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom.

Bjelanovic je za Tanjug precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

“Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imace pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine”, naveo je Bjelanović.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uredene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice ...

Direktor je najavio i da će Gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

“U Gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara”, rekao je on.

Bjelanovic podseća da su bivši đaci ove gimnazije uspešni i širom sveta su u svim oblastima.

“Medu njima najpoznatiji su kao političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novakovic, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimanzije dobijaju nagrade,a nadam da cemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu, ... pisac David Albahari. Tu su i umetnici počevši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević - prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912 odbranio rad na Sorboni”, rekao je on ranije za Tanjug.

Među uspešnim đacima Gimnazije je i mladi Filip Bošković sa Kembridža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od PCR testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SRBIJA ULAŽE U SVOJU BUDUĆNOST I OBRAZOVANJE: Vučić danas obilazi rekonstruisanu Zemunsku gimnaziju

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2021

Vučić će zgradu Zemunske gimnazije obići u 9 časova, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije - Velike Realke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.