Predsednik UNS-a odgovorio na pismo Ane Brnabić: Ovo nije adresa za grešku

Izvor: B92, 08.Jun.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik UNS-a odgovorio na pismo Ane Brnabić: Ovo nije adresa za grešku

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović saopštio je u odgovoru na pismo Ane Brnabić novinarskim udruženjima, da TV N1 nije poštovala osnovna pravila novinarstva.

Radomirović joj je poručio da je ona mogla da uputi demant, da se obrati sudovima časti udruženja novinara ili da pošalje žalbu Savetu za štampu.

Radomirović je podsetio da je Brnabićeva u pismu, koje je poslala UNS-u, navela da je jedna televizija zloupotrebila njen komentar iskoristivši ga kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodni odgovor na pitanje koje joj ta televizija nije ni postavila i zatražila mišljenje UNS-a o takvom postupku novinara.

"Niste naveli na koju televiziju mislite, ali smo pretpostavili da je reč o N1, s obzirom na činjenicu da je to jedina televizija s velikom gledanošću koja kritikuje Vašu vladu i da su državni organi u stalnom sukobu s njom", naveo je Radomirović.

Uredništvo TV N1 izvinilo se ranije zbog "greške u vestima" u vezi sa izjavom premijerke, ali ju je i pozvalo da prekine, kako tvrdi, ignorisanje te televizije i počne da gostuje u njihovim emisijama.

Radomirović navodi da je Brnabićeva pitala šta kao predsednica Vlade u takvom slučaju koji je, kako je naveo, nazvala "falsifikovanjem stvarnosti na način koji do sada nije zabeležen u našim medijima" može da uradi, "a da to sutra ne bude novi povod za napad na mene lično i Vladu koju vodim pod optužbom da vršim pritisak na medije".

"Odgovor na ovo pitanje je lak, kao što je lako utvrditi da N1 nije poštovao osnovna pravila novinarstva. Mogli ste da uputite demanti, da se obratite sudovima časti udruženja novinara, ili da, ako je vest objavljena i na sajtu N1, pošaljete žalbu Savetu za štampu", naveo je Radomirović.

On je podsetio da je Savet za štampu jedino samoregulatorno telo za etiku u novinarstvu kome se svi građani, pa i premijerka, mogu obratiti ako smatraju da su im izveštavanjem štampanih i onlajn medija povređena prava ili da su ti mediji prekršili Kodeks novinara Srbije.

Predsednik UNS-a pozvao je zato premijerku da omogući da Vlada usvoji Medijsku strategiju u kojoj će Savet za štampu imati značajnu ulogu.

Predsednik UNS-a istakao je da je osnovna obaveza svakog političara, a pre svega onog ko je na vlasti, da trpi kritiku medija, ali je naglasio da pod kritkom ne podrazumeva izmišljanje pitanja i "lepljenje" odgovora na sasvim druga pitanja, što se ovog puta desilo i što N1 naziva greškom.

On je pozvao premijerku da prihvati poziv te televizije i gostuje u njihovim emisijama, jer je, kako tvrdi, reč o jedinoj televiziji koja kritikuje rad vlade i zato što je važno razgovarati s onima koji drugačije misle, čuti njihovu argumentaciju i voditi dijalog.

"Stanje neprestanog sukoba može nas sve dovesti do grešaka koje, za razliku od ove koju je napravio N1, neće biti moguće ispraviti", poručio je Radomirović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radomirović: UNS nije adresa za grešku, već Savet za štampu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2019

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović saopštio je danas, u odgovoru na pismo premijerke Ane Brnabić novinarskim udruženjima, da TV N1 nije poštovala osnovna pravila novinarstva, ali joj je poručio da je ona mogla da uputi demant, da se obrati sudovima časti udruženja novinara ili da pošalje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.