Predsednik Poljske pozvao EU da pooštri sankcije Rusiji

Izvor: B92, 24.Jan.2021, 23:02

Predsednik Poljske pozvao EU da pooštri sankcije Rusiji

Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je danas Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata na protestu podške Alekseju Navaljnom.

"Ako želimo da sprovedemo poštovanje medjunarodnog prava, jedini način da to učinimo je bez pušaka, topova ili bombi, već putem sankcija. Spremni smo da pomognemo u postizanju konsenzusa o tom pitanju", rekao je Duda u intervjuu za britanski list >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fajnenšel tajms.

Duda je predložio da šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) poseti Rusiju u februraru ako dotle Navaljni ne bude pušten na slobodu.

Borel je u subotu izrazio žaljenje zbog hapšenja demonstranata i "nesrazmerne upotrebe" sile tokom protesta u Rusiji, i zatražio oslobađanje Navaljnog.

Nekoliko država članica Unije i Evropski parlament pozvalo je na usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ali je za to potrebno jednoglasna odluka svih 27. članica EU.

Oko 3.500 demonstranata uhapšeno je u subotu širom Rusije, od kojih 1.360 u Moskvi i više od 500 u Sankt Peterburgu, saopštila je danas nevladina organizacija OVD-Info specijalizovana za nadgledanje protestnih skupova.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice u više stotina gradova u Rusiji tražeći oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.