Predsednik Češke: Brbljanje o ljudskim pravima nije produktivno

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Češke: Brbljanje o ljudskim pravima nije produktivno

Prag -- Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u Pragu da "brbljanje o ljudskim pravima" s liderima država koji ih gaze samo nanose ekonomsku štetu Češkoj.

Zaman naglašava i da "patetične spoljnopolitičke deklaracije" češke diplomatije ne donose ništa produktivno.

"Zaista ne volim to brbljanje kada grdim neke zemlje da krše ljudska prava. Oni se ili zabavljeni nasmeju, ili se namršte i nanesu nam nepotrebnu štetu, recimo u turizmu. Brbljanje o ljudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravima nije produktivno. To što nam je potrebno jeste konkretna ljudsko pravna pomoć", kazao je Zeman na redovnom godišnjem sastanku s češkim ambasadorima.

Kao primer "korisne pomoći" Zeman je naveo svoj pokušaj da kod separatističkih lidera na istoku Ukrajine posreduje da oslobode ukrajinskog teologa Igora Kozlovskog. Dok su lideri separatista, kako je rekao češki predsednik, "drsko ignorisali" njegovo pismo, kada je Zeman zatražio pomoć predsednika Rusije Vladimira Putina, Kozlovski je uskoro pušten, što se dogodilo krajem 2017. godine.

Zeman je danas pozvao ambasadore da se angažuju u ekonomskoj diplomatiji jer izvozno orijentisana češka privreda mora da nastoji da se nametne na stranim tržišitima i da privlači strana ulaganja u Češku.

"To je težak posao, kao bušenje tvrdih ploča. Ta ploča jednostavno neće popustiti u prvom pokušaju, to je mravlji, sitan, strpljiv rad. Pored toga postoje razne patetične deklaracije naše spoljne politike koje nikakav ekonomski ili drugi efekat nemaju", kazao je Zeman.

Predsednik je ponovo ;odbacio povremene primedbe da je ruski ili kineski agent jer ima srdačne odnose s liderima Kine i Rusije i česte državne posete na istoku.

"Zbog nastojanja da ugovorimo poslove s Kinom i Rusijom, označavaju me za rusko-kineskog agenta. U tom slučaju bi, medjutim, svi svetski političari bili rusko-kineski agenti", ocenio je Zeman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.