Predsednici Srbije i Mađarske na Kalemegdanu, položeni venci

Izvor: RTS, 22.Jul.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici Srbije i Mađarske na Kalemegdanu, položeni venci

Predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Aleksandar Vučić, položili su vence na spomen-obeležje "Opsada Beograda 1456. godine" na Kalemegdanu.
Dvojica predsednika vence su položila na mestu gde su 22. jula 1456. godine branioci Beograda, na čelu sa Sibinjanin Jankom, izvojevali veliku pobedu nad Turcima.

Vučić i Ader su vence položili uz deo kompozicije "Počivaj u miru", koji je izveo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trubač reprezentativnog orkestra Garde VS, major Ljubiša Stojičić.
Predsednik Srbije je na lenti venca napisao: "Hrabrom braniocu Beograda i Evrope".
Nakon polaganja venaca, predsednici su prošetali Kalemegdanom i Vučić je svom mađarskom kolegi pokazao panoramu Beograda, te ukazao na važnu geostratešku poziciju glavnog grada Srbije kroz istoriju.
Takođe, preneo mu je da se radi na rekonstrukciji Kalemegdana, te da smo od Mađara naučili da brinemo o svojoj istoriji.

Predsednik Srbije je mađarskom kolegi pokazao i Kulu Nebojša, kao i teniski centar Novak, najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, te izrazio nadu da će tu biti napravljena teniska akademija koja će biti poznata širom sveta.
Vučić će prirediti svečani ručak za gosta, a kasnije otvoriti i počasni konzulat Mađarske na Novom Beogradu.
Mađarski predsednik je ranije danas, zajedno sa Vučićem, otkrio spomenik Janošu Hunjadiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.