Izvor: Beta, 30.Jun.2022, 08:38

Predsednica Društva sudija: Na kraju prošle godine ostalo nerešeno skoro 1,5 miliona predmeta

U sudskom sistemu je na kraju prošle godine ostalo nerešeno 1.498.237 predmeta od kojih je 137.637 starije od tri godine, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić.Ona je za današnju Politiku navela da su tokom prethodne godine sudije u Srbiji smanjile vreme potrebno za rešavanje predmeta sa 274 na 226 dana ali i upozorila da će "vrlo brzo" sudstvo ostati bez "najstarijih i najiskusnijih sudija"."Ovakvo stanje je posledica sankcija koje je pratila enormna inflacija devedesetih godina kada je sudstvo napustilo oko 800 sudija, zatim okolnosti da od 2005. do 2009. godine nije bilo izbora sudija i naposletku neuspele reforme iz 2009. kada je iz sudstva eliminisano 837 sudija redovnih sudova a u sistem, umesto njih, uvedeno oko 600 sudija za prekršaje i izabrano oko 300 sudija", navela je Bjelogrlić.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Broj sudija u Srbiji mogao bi da bude prepolovljen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022

Godišnji izveštaj o radu sudova pokazuje da su sudovi u Srbiji prošle godine, osim što su radili sa 353 sudije manje od potrebnog broja (samo u osnovnim za 185), imali i 62 sudije manje nego u 2020. godini, izjavila je članica Visokog saveta sudstva i predsednica Društva sudija Srbije Snežana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.