Pred novim komesarom za proširenje EU nemoguća misija

Izvor: Beta, 08.Nov.2019, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred novim komesarom za proširenje EU nemoguća misija

Zadatak potencijalnog novog evropskog komesara za proširenje i susedstvo, Madjara Olivera Varheljija, biće da podstakne napredak reformi u zemljama kandidatima za članstvo na Zapadnom Balkanu i održi kredibilnost perspektive proširenja EU što, kako sada stvari stoje, može da izgleda kao "nemoguća misija".Proces proširenja je u krizi: oktobarski samit EU nije odobrio obećani početak pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije, a predsednik Francuske Emanuel Makron zahteva da se EU temeljno reformiše pre no što se proširi.Nova predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen uputila je Varheljiju, kao i kandidatima za evrokomesare Francuske i Rumunije, Tijeriju Bretonu i Adini Valean, pisma sa opisom njihovih budućih zadataka.Propitivanje ta tri predložena komesara u Evropskom parlamentu, da bi im kandidatire bile odobrene, biće 14. novembra.Nova Evropska komisija trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra, mesec dana kasnije nego što je prvobitno predvidjeno jer su neki kandidati zbog sukoba interesa odbijeni u Odboru Evropskog parlamenta za pravne poslove.U pismu Varheljiju, sada ambasadoru Madjarske u EU, Fon der Lajen je istakla da je budućnost EU "oblikovana i vezana za budućnost njenih suseda i partnera"."Stabilan, bezbedan i prosperitetan region oko EU stoga je od izuzetnog značaja", napisala je Fon der Lajen i naglasila da EU treba da bude ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Fon der Lajen:Približavanje Zapadnog Balkana i EU od STRATEŠKOG ZNAČAJA

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je što tešnje povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.