Pred evropskim poslanicima 8 novih amandmana na izveštaj o Srbiji

Izvor: RTS, 28.Nov.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred evropskim poslanicima 8 novih amandmana na izveštaj o Srbiji

Evropski parlament izjasniće se sutra, prilikom glasanja o izveštaju o Srbiji, i o prihvatanju odnosno odbacivanju osam tzv "usmenih amandmana", koji su naknadno podneti na već usaglašen tekst izvešataja.
Evropski parlamentarci iz redova Socijaldemokrata, Zelenih i grupe Evropskih konzervativaca i reformista uložili su dodatne, tzv "usmene" amandmane nakon što je tekst izveštaja o Srbiji sa uključenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 27 kompromisnih amandmana izglasan u oktobru u Spoljnopolitičkom odboru.

Amandmanima su obuhvaćeni neki najnoviji događaji, poput "ponovljenog poricanja genocida", te slučaja hidroelektrana na Staroj planini, kao i nekih "starih", poput "Savamale".
U ime grupe Zelenih Igor Šoltes je, tako, amandmanom izrazio žaljenje zbog "ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih predstavnika vlasti Srbije".
Šoltes je svojim amandamom zatražio da prihvatnje genocida u Srebrenici bude ključni korak na putu Srbije ka clanstvu u EU.
On je takođe odvojenim amandmanom pozvao Vladu Srbije da usvoji sve potrebne mere kako bi se očuvala zaštićena područaja, pri čemu je naveo pitanje izgradnje hidroelektrane u Nacionalnom parku Stara Planina.
Prvi i jedni amandman evropskih Socijaldemokrata podneli su Tanja Fajon i Viktor Boštinaru, a odnosi se na slučaj "Savamala", u kojem konstatuju "određeni napredak" i pozivaju na rešavanje tog slučaja.
Istovetan amandman podneo je i Šoltes.
Evropski konzervativci i reformisti svojim jedinim amandmanom zatražili su od vlasti Srbije da poštuju odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji, kao i EU Povelju o fundamentalnim pravima i ne dozvole izručivanje prestupnika u zemlje gde bi mogli biti podvrgnuti torturi.
Sam izvestilac za Srbiju, Dejvid Makalister, podneo je dva amandmana kojima se ispravljaju odnosno dopunjuju detalji izveštaja o Srbiji, kao što je tačan iznos IPA II sredstava, koji za Srbiju u periodu od 2018. do 2020. iznose 722 miliona evra, a ne 728. milona, kao što stoji u tekstu izveštaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAKLENIM AMANDMANIMA NAPADAJU NAŠU DRŽAVU: Evropski parlament sutra o izveštaju o Srbiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2018

Evropski parlament izjasniće se sutra, prilikom glasanja o izveštaju o Srbiji, i o prihvatanju odnosno odbacivanju osam tzv "usmenih amandmana", koji su naknadno podneti na već usaglašen tekst izveštaja..Evropski parlamentarci iz redova Socijaldemokrata, Zelenih i grupe Evropskih konzervativaca...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.