Prebacivanje odgovornosti? Dijagnozu moraju da navedu za oružje, ali ne i za vozačku dozvolu

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebacivanje odgovornosti? Dijagnozu moraju da navedu za oružje, ali ne i za vozačku dozvolu

Obrazac kojim lekar prijavljuje policiji promenu zdravstvenog stanja pacijenta koji ima vozačku dozvolu ne predviđa preciziranje dijagnoze.

Ipak, onaj koji se odnosi na prijavu promene zdravstvenog stanja pacijenta koji poseduje oružje ima i rubriku za dijagnozu, piše "Večernji list".

“Dva su različita obrasca. Onaj koji se odnosi na Zakon o sigurnosti saoraćaja na putevima ne traži dijagnozu, a drugi, prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima za utvrđivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. U slučaju vozačke dozvole samo se načelno navodi “promena zdravstvenog stanja” bez dijagnoze, dok obrazac izvještaja o promeni zdravstvenog stanja nositelja oružja traže i podatke o kojim je tačno dijagnozama reč, što ne bi trebalo”, objašnjava dr. Ljiljana Ćenan.

Bila je među predstavnicima Koordinacije hrvatske porodične medicine (KoHom) koji su na tu temu imali sastanke s MUP-ovim predstavnicima, a na oba zakonska rešenja reagovali su još od prošle godine. U novembru 2018. ukinuti su obavezni zdravstveni pregledi svakih pet godina za osobe koje imaju dozvolu za oružje.

Odgovornost je tada praktično prebačena na porodične lekare, koji su dobili zadatak prijavljivanja promena zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju dozvolu za oružje.

Odmah su upozorili da je to dodatno administrativno opterećenje i da narušava odnos lekara i pacijenta, a ne doprinosi sigurnosti. I u javnom savetovanju uoči donošenja Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima lekari su davali primedbe upravo na prijavljivanje promene zdravstvenog stanja pacijenta, kao i više puta prethodnih godina, ali inercijom je propis ostao isti.

U središtu medijske pažnje našao se zbog užasne saobraćajne nesreće u kojoj se drogirani vozač zabio u automobile koji su stajali kraj naplatnih kućica, pa se poteglo pitanje lekarske odgovornosti.

Premda prijava promene zdravstvenog stanja za vozače ne podrazumeva i dijagnozu, lekarima je to duboko pogrešno rešenje jer narušava specifičan odnos izabranog doktora i pacijenta.

“To je odnos koji se temelji na poverljivosti i obaveza zbog koje lekar postaje deo represivnog aparata etički je duboko neprihvatljiva. Bilo bi logičnije da promenu zdravstvenog stanja prijavi bolnički specijalista koji nema taj poseban odnos s pacijentom”, govori dr. Ante Ivančić, iz istarskog Doma zdravlja.

Odgovornost zajednice Ukazuje kako je to nasleđena praksa koja podrazumeva odgovornost zajednice, a ne individualnu odgovornost pojedinca kao u starijim demokratijama.

Doktor pacijentu kaže da ako nije sposoban za vožnju upiše to upozorenje u karton, pa ako dođe do nesreće, pacijent snosi sankcije od onih koje bi ga snašle da nema evidentirano lekarsko upozorenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.