Pre 20 godina ORLOVI žestoko bombardovali OVK, a general Malinović je ČUDOM PREŽIVEO da o SVEMU POSVEDOČI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2019, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 20 godina ORLOVI žestoko bombardovali OVK, a general Malinović je ČUDOM PREŽIVEO da o SVEMU POSVEDOČI!

Brigadni general Sreto Malinović je 1999. bio pilot i komandant 98. lovačko-bombardersko avijacijskog puka Vojske Jugoslavije jedinice koja je ispisala malo poznate savremene stranice vojne istorije Srbije

Ove godine tokom marta i aprila navršiće se tačno 20 godina od kada je tadašnja avijacija SRJ bombardovala položaje OVK.

.

Ova jedinica je 1999. letela na jurišnim avionima tipa "orao" i bombardovala položaje terorističke OVK na području južne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << srpske pokrajine.

- Ovaj puk je imao zadatak da bude podrška našoj kopnenoj vojsci. Pozicija većine objekata dejstva nam je bila unapred poznata što je skraćivalo vreme za pripremu samog zadatka. Sa prvim jutrom nakon bombardovanja počeli smo udare po kampovima i komandnim mestima tzv OVK. Time smo postigli potpuno iznenađenje i proizveli potpunu dezorganizaciju kod terorista - počeo je priču general Malinović.

On je istakao da je jedinica za manje od 10 dana izvršila sve planirane zadatke u okviru prve faze.

- Činjenica je da je sama situacija u vazdušnom prostoru nas navodila da da to radimo kao pravi jurišnici - na malim visinama smo dejstvovali. Zbog same taktike isključili smo prilično mogućnost da dođemo u zahvat sistema oružja lovačke avijacije NATO pakta. Bio sam i sam u letovima gde su nas njihovi avioni ispratili do kraja zadataka, do sletanja a da nisu uspeli da dejstvuju. A zbog ulaska u zonu dometa naših raketnih jedinica morali su da napuste pozicije - rekao je general Malinović.

A onda je ispričao o nešto što je malo ko znao:

- Imao sam prilike da se 2003. ili 2004. sretnem sa američkim pilotima koji su 1999. dejstvovali nad Kosovom. Kad sam im rekao ko sam i koji su bili moji zadaci oni su se čudili kako sam živ. Znam samo ovo - da su oni imali ovo što sam ja imao a ja ono što su oni imali pitanje je da li bismo sada razgovarali - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.