Pravoslavci, sutra je Mala Gospojina: Jedna stvar je STROGO ZABRANJENA na veliki praznik

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavci, sutra je Mala Gospojina: Jedna stvar je STROGO ZABRANJENA na veliki praznik

U narodu se ovaj praznik slavi i uz živopisne običaje

Mala Gospojina koja se obeležava sutra, ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru označenih crvenim slovom. Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu, a ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.

Pročitajte i:

Praznik Marijinog rođenja je 21. septembra, ali nije poznato od kada se slavi i obeležava.

Maloj Gospojini posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se raduju mladi koji bi trebalo da pohode svetinje.

, posebno posvećene rađanju. Neke porodice u svečanom ruhu, iako ne slave i ne idu na slavu, više dana provode u prazničnom raspoloženju, posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.

Veruje se da će jesen i zima biti blagi, bez mnogo hladnih dana, ako na današnji praznik bude vedro bez oblaka i ako se vidi sunce veći deo dana. Na Malu Gospojinu, isto kao i na Veliku Gospojinu, prema narodnom verovanju, postoje i određene zabrane.

Žene tako danas ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove. Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

Na današnji dan navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas je MALA GOSPOJINA

Izvor: OkRadio.rs, 21.Sep.2018, 10:53

Vranje - Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice 21. septembra. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom. Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu pobožno. Ćerku Mariju...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.