Pravo slavlje u Šidu: Uroš dobio NOVO SRCE, pa napravio veliku proslavu za 18. rođendan (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2018, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo slavlje u Šidu: Uroš dobio NOVO SRCE, pa napravio veliku proslavu za 18. rođendan (FOTO)

Prvi tinejdžer u našoj zemlji kome je obavljena transplantacija ovog organa

Uroš Miražić, prvi tinejdžer koji je u Srbiji dobio novo srce, proslavio je prošlog četvrtka svoj 18. rođendan.

Dani neizvesnosti, bolničkih kreveta, infuzija i loših prognoza lekara sada su već daleko za ovog mladog momka iz Šida. Kada je krajem aprila ove godine otišao na transplantaciju srca, Uroš nije ni sanjao da će se njegov život tako brzo promeniti iz korena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Pročitajte i:

Sada, samo četiri meseca nakon operacije, ovaj supermen, kako ga je zvalo medicinsko osoblje Klinčkog centra Srbije, uz mnogobrojne prijatelje i porodicu proslavio je punoletstvo u svom rodnom gradu, kao zdrav i nasmejan dečak okružen porodicom i prijateljima.

- Nemam reči da opišem svu sreću i sve emocije koje su vladale te večeri u sali u kojoj sam slavio punoletsvo... Svi smo slavili, igrali, pevali, bio je to zaista rođendan za poželeti - priča Uroš.

Ovaj tinejdžer sada živi poput svojih drugara - druži se, jede šta god poželi, a svakodnevne aktivnosti više mu ne predstavljaju poteškoće. Iako često bolestan, Uroša nedaće nisu sprečile u tome da bude dosledan u obavljanju svojih obaveza, pa tako svoje školovanje nastavlja redovno.

- Iako mi se ne kreće u školu, od septembra sam ponovo u klupi, krećem u četvrti razred ekonomske škole. Nakon toga planiram da upišem Višu ekonomsku - priča sa osmehom.

Četiri meseca nakon transplantacije, hrabri supermen oseća se odlično, a na proslavi nije čak ni nosio zaštitnu masku. Kako kaže, celo slavlje je bilo veoma emotivno, jer su svi ujedno proslavljali njegovo novo srce i šansu za novi život.

- Torta je ukrašena tematikom Uroševe bolesti, pa kada su je uneli u salu, većina gostiju se rasplakala od sreće, jer Uroš konačno živi život kao njegovi vršnjaci - kaže Maja i dodaje da je ovo Uroš vrlo brzo povratio kilažu, redovno jede, a vremenom će smanjiti i upotrebu lekova koje redovno pije.

Podsetimo, Uroš je 16. rođendan dočekao u bolničkom krevetu, okružen aparatima i drugom bolesnom decom. Rođen je sa teškom srčanom manom, a sa samo mesec i po dana prvi put je ušao u operacionu salu. Imao je i stenozu aorte, koju su kardiolozi sa Instituta za majku i dete morali da prošire i tako mu spasu život. U junu 2016. doktori su konstatovali da je potrebno da mu se uradi veštačka valvula, tj. srčani zalistak. Nažalost postoperativni postupak išao je loše, bilo je mnogo komplikacija. Samo pola goidine potom, Uroš je ponovo otišao u operacionu salu. Ovoga puta rađena mu je rekonstrukcija miralnog prstena. Iako je operacija pomogla tada, vremenom su drugi organi ovog malog borca počeli da pate. Imajući u vidu da je već tada bio u veoma lošem stanju, lekarski tim se odlučio za transplantaciju kao najbolje rešenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.