Pravnica i farmaceutkinja zajedno pomažu obolelima od Alchajmera

Izvor: RTS, 24.Feb.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravnica i farmaceutkinja zajedno pomažu obolelima od Alchajmera

Jedna pravnica i jedna farmaceutkinja na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Ali kada ih upoznate, saznaćete da dele strpljenje i želju da pomognu obolelima od Alchajmera. To rade u jednom domu za stare u Železniku, a pomoć prikupljaju preko društvenih mreža.
U mladosti joj je tablić bio omiljena igra. Danas, jedna baka koja je obolela od Alchajmerove bolesti, ne samo da je zaboravila pravila igre, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već i da sabira.

"Ako pričamo o kasnijim stadijumima, kreću sve veće muke, od lične higijene, gde oni nisu u stanju da sebe zbrinu, do toga kako će se obući, pa i do toga da zaboravljaju da žvaću", kaže farmaceutkinja Marija Buč iz Udruženja "Novi početak".
Da bi zaradile Aleksandra i Marija kao studentkinje u slobodno vreme brinule su o baka Kseniji, koja takođe boluje od Alchajmera. Pre dve godine osnovale su udruženje koje pomaže obolelima.
"Cilj je njima, koliko se može, obogatiti život i zaustaviti napredovanje bolesti", ističe pravnica Aleksandra Čop Arnaut.
Iako su po struci pravnica i farmaceutkinja, prošle su posebne obuke kako bi radile terapiju sa obolelima.
"Radno okupaciona terapija podrazumeva sve one radnje koje vi možete obavljati sa nekim, koje njemu pomažu da se bolje snalazi u vremenu i prostoru, da bolje prihvata ljude i okolinu nepoznatu, da sam radi nešto konkretno, da stvara", objašnjava Marija Buč.
Da o obolelima ne bi mislili samo njihovi staratelji, na društvenim mrežama pokrenule su projekat "Zaboravljeni tavan". Tu, osim što podsećaju o kakvoj opakoj bolesti je reč, prikupljaju novac za rad udruženja.
"Dobijamo jako puno stvari od srodnika obolelih, od naših komšija, baka, deka, sve te stvari imaju jako zanimljive priče. To je, između ostalog, nakit, svašta od pokućstva, posuđa. Mi nikad ne znamo šta će nam neko doneti, ljudi danas nemaju novac, mnogi nemaju, pa tako pomognu", kaže Aleksandra Čop Arnaut.
Novac je potreban za opstanak, ali ono što ih održava u ovom poslu je zadovoljstvo. Jedan osmeh im je jasan znak da su ih oni o kojima se brinu prepoznali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.