Pratite uživo da li će kometa ISON preživeti blizak susret sa Suncem

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pratite "uživo" da li će kometa ISON preživeti blizak susret sa Suncem

“Kometa veka” ISON danas će biti na najmanjoj razdaljini od Sunca, takozvanoj tački perihel. Ledena repatica će uskoro ili eksplodirati, ili će nam prirediti kosmički spektakl kakav skoro nije viđen. "Kometa veka" ISON

Kometa ISON, koja je započela svoje putovanje iz Ortovog oblaka, proći će danas u 19.38 sati (18.38 GMT) na svega 1,1 milion kilometara od površine Sunca, saopštila je NASA.

Prolazak komete ISON "uživo" možete pratiti i ovde na stranici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svemirske kamere "Slooh". Ili ovde, na sajtu NASA. Fotografije i snimke Solarne dinamičke opservatorije u skoro realnom vremenu možete videti ovde negde između 18.45 do 19.00 (17.45-18.00 GMT)

Da li će ISON preživeti blizak susret sa Suncem, saznaćemo danas. Do sada se kometa “dobro držala”, iako su prošle nedelje neke zabeležene promene navele naučnike na pomisao da će možda eksplodirati.

Naučnik Keri Lisi, iz Laboratorije za primenjenju fiziku Džons Hopkins, rekao je da ISON ima 40 odsto šansi da preživi prolazak u tački perihela, preneo je portal “Spejs”.

- Ovo je kritično vreme za ISON, veoma kritično. Kometa trenutno trpi ekstremno intenzivnu solarnu radijaciju i gravitacione sile – kaže naučnik Karl Betems, iz Mornaričke istraživačke laboratorije u Vašington.

Ranije se najavljivalo da će, ukoliko preživi, njen sjaj biti 15 puta jači od Meseca i biće vidljiva po danu. Kometa nije još razvila sjaj kako se predviđalo, ali se poslednjih nedelja dramatično “zapalila”, te postala vidljiva golom oku, naravno pre nego što Sunce izađe, nešto pre zore na jugoistočnom nebu.

Pre dva dana ISON je ponovo pojačao sjaj i smirio se, kako se vidi na slikama sa NASA-inih letelica-blizanaca STEREO i opservatorije SOHO. Danas, međutim, ISON će biti preblizu Sunca da bi se video golim okom (ako se “zapali” na nebu, spektakl će se moći videti prvih dana decembra), ali će se odlično videti uz pomoć svemirskih opservatorija.

Dan zahvalnosti

Prolazak komete u perihelu poklapa se sa američkim praznikom, Danom zahvalnosti.

- Dok mnogi ljudi budu pekli svoje ćurke, Sunce će peći kometu – izjavila je za “Spejs” naučnica NASA-e Mišel Toler.

ISON je juče u ranim jutarnjim satima ušao u vidno polje Solarne i heliosferne opservatorije (SOHO), zajedničkog projekta evropske i američke svemirske agencije (ESA i NASA).

Na priloženoj plavoj fotografiji specijalnog teleskopa, takozvanog koronagrafa (druga slika odozgora), sjajna svetlost Sunca je blokirana kako bi objekti oko zvezde bili vidljivi. Kometa se vidi u donjem desnom uglu, dok se džinovski oblak solarnog materijala, izbačena koronalna masa (CME), vidi kako nadire ispod Sunca.

Kometu ISON otkrili su u septembru 2012. ruski astronomi-amateri Vitalij Nevski i Artjom Novičonok. Naučnici je prate od tada. ISON je ostatak originalnih elemenata koji su oformili Sunčev sistem pre oko 4,5 milijardi godina.

Kometa je široka oko kilometar i po, a sastoji se od dve milijarde tona leda i prašine. Svoje putovanje u unutrašnjost Sunčevog sistema počela je u pradavna vremena, i neće biti viđena sledećih nekoliko miliona godina, ukoliko uopšte, ističu astronomi.

-Prema onome što sada znamo o njenoj orbiti, trebalo bi da ode u Ortov oblak i da se više nikada ne vrati. Ovo je jedinstvena prilika u životu da se vidi ova kometa – istakla je Toler.

NASA će sutra pratiti ISON uz pomoć opservatorije SOHO, letelica STEREO i Solarne dinamičke opservatorije (SDO).





Kometa ISON ušla u vidno polje opservatorije SOHO:





Približavanje ISON-a Suncu:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uskoro svemirski vatromet: Kometa Ison se približava suncu

Izvor: Svet, 28.Nov.2013

“Kometa veka” ISON danas će biti na najmanjoj razdaljini od Sunca, takozvanoj tački perihel. Ledena repatica će uskoro ili eksplodirati, ili će nam prirediti kosmički spektakl kakav skoro nije viđen. Kometa ISON, koja je započela svoje putovanje iz Ortovog oblaka, proći će danas u 19.38...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.