Poznati novi detalji u slučaju PRISLUŠKIVANJA PREDSEDNIKA SRBIJE: MUP saopštio koji su dalji koraci

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 15:30

Poznati novi detalji u slučaju "PRISLUŠKIVANJA PREDSEDNIKA SRBIJE": MUP saopštio koji su dalji koraci

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin demantuje da se radi o "aferi"

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da su razlozi za prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića bili politički, da se on nije čuo sa kriminalcima, ali da je na tužilaštvu da ispita sve činjenice.

On je u Skupštini Srbije rekao da se "afera prisluškivanje" pogrešno u javnosti naziva aferom i da je MUP po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal sproveo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istragu i "činjenice o prisluškivanju učiinio nesumnjivim".

Vulin je naglasio da je sada sve na tužilaštvu i da ima poverenja u tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, koji vodi slučaj, da će na najbolji način tumačiti činjenice.

Ministar je u Skupštini Srbije pet puta ponovio da se "ovo nikad ne sme ponoviti", ne samo kad je reč o Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, već o bilo kom građaninu Srbije.

Vulin je rekao da će istraga pokazati koji su bili motivi prisluškivanja, a da on može da kaže da se „Aleksandar Vučić bavi politikom, nije biznismen i ne komunicira sa nekim ljudima sa kojima ne bi trebalo“ i ocenio da on može biti slušan samo iz političkih razloga.

- Ne mogu da zamislim motiv koji nije zlonameran prema Aleksandru Vučiću i prema Srbiji. MUP je uradio ono što treba, predao sve činjenice tužilaštvu i očekujemo stav tužilaštva - rekao je Vulin.

U skupštinskoj raspravi o Sporazumu Srbije i Rusije o saradnji u borbi protiv terorizma, Vulin je ponovio da se zalaže za ukidanje anonimnosti na internetu.

- Ako si toliko đubre i skot da za trogodišnje Vučićevo dete kažeš da je pašče, onda skote to i potpiši, da vidi tvoja majka i tvoje dete - rekao je Vulin.

On je dodao da policija uvek može da pronađe one koji pišu takve stvari, ali da je jednostavnije rešenje ukinuti anonimnost na društvenim mrežama.

Vulin je istakao da je anonimnost na društvenim mrežama dovela do toga da ispliva ono najgore u čoveku.

- Malo porodica kao što je Vučićeva zna šta je mržnja i to primitivna odvratna mržnja, a taj Vukan, taj pametni dečkić će naučiti da čita ili će mu neko pročitati to što piše, i to ne sme da prođe nekažnjeno - izjavio je Vulin.

Vulin je izjavio da je terorizam globalni fenomen sa kojim se možemo boriti samo tako što ćemo „Srbiju staviti na mapu sveta i biti deo globalne borbe protiv ovog zla, za čiju uspešnost je značajna saradnja i razmena informacija - saopšteno je iz MUP.

Predstavljajući pred poslanicima Narodne skupštine Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma, ministar Vulin je rekao da "Ruska Federacija ima bogato iskustvo za poštovanje kada je u pitanju borba protiv terorizma, kao i da naše službe za tim znanjem i iskustvom ne zaostaju".

Vulin je dodao da Sporazum treba da pruži osnovu daljeg jačanja i unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, na sveobuhvatan način, "kroz razmenu informacija o terorističkim grupama, njihovim vođama i članovima, o njihovim finansijskim sredstvima i načinima njihovog finansiranja, kao i razmenu informacija o vrstama oružja, municije i eksplozivnih sredstava koje koriste terorističke grupe".

Prema njegovim rečima, po ovom Sporazumu "informacije se mogu razmenjivati po jasno predviđenoj proceduri".

Vulin je naveo da već postoji "veći broj sporazuma između srpskog i ruskog ministarstva unutrašnjih poslova u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, iregularnih migracija, readmisije, kao i u oblasti vanrednih situacija".

Kako je naveo, "posredstvom Interpola srpska policija sa ruskom razmeni na godišnjem nivou oko 400 informacija, a saradnja se odvija i kroz obuke koje doprinose podizanju stepena profesionalne obučenosti" pripadnika srpskog MUP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.