Poziva se pokojnica da se bez odlaganja javi u sud!

Izvor: 24sata, 30.Avg.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziva se pokojnica da se bez odlaganja javi u sud!

Osnovni sud u Višegradu poziva osobu koja je umrla da se bez odlaganja javi u sud!

Ovo je sadržaj oglasa objavljenog u "Službenom glasniku RS" broj 75 od 26. avgusta 2014. godine, u vezi s vanparničnim postupkom koji vodi sudija Zijad Salić, a koji je pokrenuo Juso Parabuća radi utvrđivanja smrti Nizije Parabuća iz Višegrada, prenosi mondo.

"Poziva se umrla Parabuća rođena Poljo Nizija sa poslednjim prebivalištem u Crnom Vrhu, opština Višegrad, rođena 1.5.1910. >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << u Crnom Vrhu od oca Hamida i majke Ize, a koja je umrla 2.5.1992. da se bez odlaganja javi Osnovnom sudu u Višegradu", navodi se u oglasu Suda.

Dalje se traži od osoba koje znaju nešto o nestaloj ili njenom životu da se jave bez odlaganja Sudu.

"Ukoliko rok od 15 dana od objavljivanja oglasa protekne bezuspešno, Sud će doneti odluku po predlogu o utvrđivanju smrti", naveli su na kraju oglasa.

U Sudu ističu da oglas jeste možda malo neobičan, ali da se radi o uobičajenoj proceduri kada se ne zna da li je osoba zaista umrla.

Sudija Salić je pojasnio za "Nezavisne novine" da ako osoba nije upisana u matičnu knjigu umrlih, rodbina traži da ona bude proglašena umrlom da bi se sproveo ostavinski postupak.

"Ukoliko osoba nije proglašena umrlom redovnim putem kod matičara, onda to rešava sud. Onda se po Zakonu o vanparničkom postupku u 'Službenom glasniku' moraju pozvati osobe koje eventualno znaju nešto da se jave i ako je osoba živa da to jave sudu i da pruže dokaze. Ako se pokaže da je osoba živa, onda se postupak obustavlja", objasnio je on.

Dodao je da ako se niko ne javi, onda se utvrđuje i dokazuje njena smrt i donosi rješenje koje se sprovodi kroz matičnu knjigu umrlih.

"Onda naslednici mogu da naslede imovinu, ako je pokojnik imao imovinu, i proglašavaju se zakonskim naslednicima", naveo je on.

U "Službenom glasniku RS" ističu da oni ne menjaju sadržaj oglasa koji im dolaze u redakciju.

"Mi proverimo tekst, naši lektori ga pregledaju i isprave gramatičke greške, a sadržaje tekstova mi ne menjamo", naglasili su u "Službenom glasniku" za "Nezavisne novine".

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.