Povoljnija situacija u Srbiji nije slučajna, ali ne bi trebalo da nas teši

Izvor: B92, 19.Okt.2020, 14:42

"Povoljnija situacija u Srbiji nije slučajna, ali ne bi trebalo da nas teši"

Povoljnija epidemiološka situacija u Srbiji u odnosu na evropske zemlje nije slučajna, već je pokazatelj da smo odgovorni i savesni, kaže dr Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba rekla je imamo dva pokazatelja umirenja situacije.

"Jedna je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji, a drugi je letalitet, rizik umiranja obolelih osoba, i on je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je lečimo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kod nas je stopa letaliteta oko dva odsto što je u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama. Ali to zavisi i od broja testiranja, jer je negde procenat pozitivnosti i do 30 odto a to znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti", objasnila je za RTS dr Darija Kisić Tepavčević.

Što je veći broj obolelih veći je broj onih sa težim oblicima, iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju.

"Sve je zatvoreni krug i zavisi od intenziteta prenošenja, i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim merama nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske nijedna druga mera ne bi bila potrebna, da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa", istakla je Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je dosta povoljnija situacija nego u većini zemalja Evrope, ali to ne treba da nas zavarava, rekla je Kisićeva.

"Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Turska, ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast broja zaraženih", podsetila je Darija Kisić Tepavčević koja je član Kriznog štaba.

Povoljnija situacija koju imamo nije slučajna: pokazali smo se kao odgovorni i savesni, i moramo tako da nastavimo kako bismo sprečili širenje virusa.

"Učestalost drugih infekcija, kakarkterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije", rekla je za RTS Darija Kisić Tepavčević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.