Povoljni podsticaji za mala poljoprivredna gazdinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 16:50

Povoljni podsticaji za mala poljoprivredna gazdinstva

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji sa Svetskom bankom započelo realizaciju "Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji", čija je svrha finansijska podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima.

Projekat će trajati tri godine sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, od čega će tokom ove godine kroz podsticaje biti dodeljeno 20 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Prvi javni poziv za dodelu sredstava upravo je raspisan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a do kraja godine će biti još dva poziva u julu i oktobru.

Ministarstvo podseća da je ministar Branislav Nedimović ranije najavio kako će polovinu subvencije činiti bespovratna sredstva, 40 procenata iznosa će biti kredit poslovnih banaka koje učestvuju u projektu, a 10 odsto će biti učešće koje obezbeđuju korisnici sredstava.

Gazdinstva koja zadovolje uslove konkursa moći će da dobiju 10.000 do 20.000 evra, dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra, s tim da se novac dobija avansno.

"Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji" namenjen je podršci razvoja poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća čiji projekti imaju perspektivu, a posebna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu životnoj sredini, navodi Ministarstvo.

Planirano je da prilikom dodele sredstava prednost imaju žene, mladi poljoprivrednici i oni koji rade u nerazvijenim opštinama, kao i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali nedovoljan kapacitet da bi mogli da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.