Poverenica: Bez diskriminacije zbog rodnog identiteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Bez diskriminacije zbog rodnog identiteta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas, povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije, da transrodne osobe i pripadnici i pripadnice LGBT populacije ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

Transfobija i homofobija su i dalje prisutni u našem društvu, kao i nedostatak razumevanja za poteškoće sa kojima se LGBT osobe suočavaju, ukazuje poverenica napominjući da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oni deo našeg društva i da ne možemo ignorisati njih i njihova prava.

Zabrinjavajuće je to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalje iznose uvredljive i omalovažavajuće stavove kojima nastavljaju da podržavaju predrasude prema LGBT zajednici, naglašava poverenica, navodi se u saopštenju.

Janković ističe da i pored pozitivnih pomaka i izmenjenih zakonskih rešenja u vezi sa promenom pola u matičnim knjigama i dokumentima, treba nastaviti sa daljom implementacijom propisa i unapređenjem položaja ovih društvenih grupa.

Ona napominje da broj pritužbi koje se podnose Povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta pokazuju da treba osnažiti pripadnike LGBT populacije da prijavljuju diskriminaciju, pogotovo ako se ima u vidu da su najveći deo pritužbi podnele organizacije civilnog društva.

Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni, zaključuje Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabrinjava što određeni političari iznose uvredljive stavove prema LGBT zajednici

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je danas da je zabrinjavajuće to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalje iznose uvredljive i omalovažavajuće stavove kojima nastavljaju da podržavaju predrasude prema LGBT+ zajednici...Povodom 17. maja,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.