Povelja o etici pred predsedničke izbore: Uzdržavati od klevetanja

Izvor: B92, 16.Nov.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povelja o etici pred predsedničke izbore: Uzdržavati od klevetanja

Pet kandidata za predsedničke izbore u Alžiru 12. decembra potpisalo je povelju o izbornoj etic.

Potpisana po prvi put, dan uoči zvaničnog početka predizborne kampanje, ta povelja koju je sastavila Nezavisna kancelarija Alžira za izbore "utvrđuje osnovne principe i posebnosti koje čine okvir za očekivano moralno ponašanje aktera i osoba koji učestvuju u izbornom procesu".

Potpisnici su se obavezali da će se "uzdržavati od klevetanja i vređanja drugih kandidata", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i od "izjava za koje znaju da su pogrešne".

Ustavni savet Alžira nedavno je saopštio da će na izborima biti pet kandidata, od kojih su dva bivši ministra nekadašnjeg predsednika.

Kandidati za novog šefa države su Ali Benflis i Abdelmažid Tebun - bivši premijeri Buteflike, kao i Azedin Miubi - takođe bivši ministar Buteflike, i Abdelkader Bengrina - bivši ministar jedne stranke koju je podržavao Buteflika.

Peti kandidat je Abdelaziz Belaid, predstavnik organizacije mladih koji su podržavali bivšeg predsednika Alžira.

Izbori prvobitno zakazani za 4. jul, odloženi su jer se nije prijavio nijedan kandidat.

Alžirci su u petak masovno izašli na ulice ponovo protestujući protiv održavanja predsedničkih izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.