Povećati broj časova srpskog, vratiti dela svetskih klasika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 14:09

Povećati broj časova srpskog, vratiti dela svetskih klasika

Nacionalni prosvetni savet je na današnjoj sednici podržao „Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi" i preporučio vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.

U Deklaraciji koja je usvojena na Prvoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji u Tršiću, u junu ove godine, se između ostalog navodi da su maternji jezik i književnost najvrednija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duhovna dobra jednog naroda, čuvari njegovog pamćenja i kulture.

Dodaje se da maternji jezik nije samo sredstvo komunikacije, već i nosilac kolektivne i individualne memorije, koje se međusobno dopunjuju i snaže.

"S obzirom da je broj časova srpskog jezika najmanji u okruženju i u Evropi, povećanje bi svakako uticalo na uspešnost realizacije sadržaja svih drugih predmeta, kao i rezultate međunarodne provere funkcionalne pismenosti učenika", ističe se u Deklaraciji.

Pored toga, Nacionalni prosvetni savet je preporučio vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.

Nakon analize programa sva četiri razreda gimnazije, jednoglasno je odlučeno da se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pošalje, kako predlog Deklaracije, tako i predlog revizije.

Ukoliko savet bude usvojen, đaci će ponovo čitati i Ćosićevo „Vreme smrti“, drame Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića, Ljubomira Simovića, poeziju Matije Bećkovića, “ Ex Ponto ”, Ive Andrića, Bodlerovog „Albatrosa“, Hemingvejev roman „Starac i more“, kao i narodnu epsku pesmu „Boj na Mišaru“.

Nacionalni prosvetni savet predlaže jasnije nacionalno profilisanje predmeta maternjeg jezika i književnosti, a samim tim kvalitetnije i sveobuhvatnije opšte obrazovanje za svakog đaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.