Povećani vodostaji reka, ali situacija je stabilna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećani vodostaji reka, ali situacija je stabilna

Velika količina snega koja je u Srbiji pala u poslednjih 15-ak dana počela je da se topi što je dovelo do povećanja vodostaja reka, ali situacija je za sada stabilna, navode sagovornici Tanjuga.

U prethodnih 48 sati registrovani su manji porasti vodostaja na slivu Jadra, Kolubare sa pritokama, gornjem toku Zapadne Morave, a od jutros su u porastu i pritoke Južne Morave, rekao je za Tanjug hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković.

"Ti porasti će stati tokom dana i onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo do petka mirni", rekao je on i dodao da se u petak i dane vikenda očekuje ponovo naglo topljenje preostalog snežnog pokrivača zbog čega će RHMZ blagovremeno izdati upozorenje da sledi umereni i veći porast vodostaja, pre svega na slivu Zapadne Morave i Južne Morave.

Kada je reč o manje bujičnim vodotokvima, tu se očekuju manja, lokalna izlivanja, naveo je Vladiković i napomenuo da će opasnost biti manja ukoliko do izlivanja dođe isključivo od topljenja snega.

Postoji mogućnost da između nedelje i ponedeljka bude kišnih padavina što bi moglo da zakomplikuje situaciju, ali od većih izlivanja nema opasnosti, dodao je on.

Generalni direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović je istakao da je situacija trenutno stabilna i da nigde nije došlo do značajnog povećenja vodostaja reka.

Kako je istakao, vodostaji velikih reka, Save, Dunava, Drine, Morave, su na nivou prognoziranih za ovo doba godine.

Na malim i srednjim vodotokovima, u zavisnosti od temperature, u narednih nekoliko dana moguće je povećenje na određenim deonicama, ali se ne očekuje da će to povećanje biti značajnije, rekao je Puzović.

"Količine snega u slivu Dunava, uzvodno od nas, i slivu Tise su ogromne i kreću se prema istorijskom maksimumu. U nekom trenutku može doći do povećanja vodotoka, ali se situacija prati i ono što je jako bitno za građane je da znaju da smo mi ovih dana preduzeli niz prevetivnih mera", rekao je Puzović.

Naveo je da je prošle nedelje je održan sastanak sa svim vodoprivrednim preduzećima koja učestvuju u odbrani od poplava i donet je niz mera koje će se u narednih mesec dana sprovoditi kako bi se pratili svi vodotokovi i intervenisalo, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.