Postite kako treba: Vernici prave veliku GREŠKU za vreme Božićnog posta, a toga nisu ni svesni!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postite kako treba: Vernici prave veliku GREŠKU za vreme Božićnog posta, a toga nisu ni svesni!

Božićni post počeo je 28. novembra, a završava se 6. januara.

U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, koji se poste „na vodi“.

Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednje nedelje Božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi“. Na Badnji dan se ne upotrebljava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“, što mnogi, ne znajući za ovo pravilo, ne čine.

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, „čišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja“.

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.