Poštanska marka povodom 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 12:06

Poštanska marka povodom 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD

Pošta Srbije predstavila je danas posebno izdanje poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Centralni motiv na poštanskoj marki je dvoglavi orao sa krilima koja simbolično predstavljaju zastave Srbije i SAD.

Na promociji filatelističkog izdanja u muzeju PTT, ambasadoru SAD u Beogradu Entoni Godfriju uručena je luksuzna filatelistička edicija kao specijalan poklon za američkog predsednika Džozefa Bajdena i za potpredsednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SAD Kamalu Haris.

Ambasador Godfri je zahvalio na originalnom obeležavanju jubileja i pohvalio dizajn marke koji slikovito predstavlja odnos dveju zemalja koji počiva a na zajedničkim vrednostima i zajedničkoj viziji budućnosti.

"Naše partnerstvo traje 140 godina i odraz rešenosti da se zajedno borimo sa najvećim izazovom. Naši odnosi danas su višestrani više nego nikad", rekao je Godfri.

Poručio je da je put Srbije ka EU najvažniji zajednički cilj dve zemlje dodao je da su od 2001.godine SAD izdvojile više od 1,16 milijardi dolara pomoći Srbiji, od čega 40 miliona dolara u 2020.godini.

V.d.direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da to preduzeće ostaje društveno odgovorna kompanija koja sprovodi politiku Vlade Srbije i predsednika Srbije sa jakom porukom da je, kako je istakao, Srbija prijateljska zemlja i da ima mnogo prijatelja među kojima su i SAD.

"Srbija sada oseća da postoji podrška SAD njenom evropskom putu i svemu što zajednički radimo", rekao je Đorđević i dodao da se Pošta Srbije specijalnom edicijom pridružuje obeležavanju značajnog jubileja.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović je rekao da saradnja dve zemlje obeležena borbom za zajedničke vrednosti i da su stajale rame uz rame "na pravoj strani istorije.

"Razvoj dobrih odnosa sa SAD je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije", rekao je Starović i istakao značaj podrške Vašingtona članstvu Srbije u EU, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izrazio je spremnost da zajedno gradimo svestranu saradnju sa SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i interesima dveju zemalja.

Diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni su 14.oktobra 1881.godine.

U istorijskom smislu, odnose dve zemlje karakteriše savezništvo u dva svetska rata, a kulturnu, naučnu i ekonomsku saradnju obeležili su velikani kao što su Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

Edicija poštanskih marki povodom godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa ukazuje na neke od vizuelnih asocijacija koje predstavljaju ideale i vrednosti koje dele Srbija i SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poštanska marka u čast diplomatskih odnosa Srbije i SAD – poklon za Bajdena

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2021

Prigodno izdanje poštanske marke povodom 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa, uručeno je američkom ambasadoru u Beogradu Entoniju Godfriju, kao i još dva primerka kao poklon za predsednika SAD Džozefa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.