Poslednji uzgajivači bivolica u Pčinjskom okrugu

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji uzgajivači bivolica u Pčinjskom okrugu

U selima u opštinama Bujanovac i Preševo sredinom prošlog veka gotovo da nije bilo domaćinstva koje nije čuvalo bivolice. Sada samo dve porodice nastavljaju tradiciju, a najveće stado u Pčinjskom okrugu ima porodica Ibraimi, iz Buštranja kod Preševa.
Bivolice, goveda slična kravama, Sulejman Ibraimi čuva već 65 godina. Ima 25 grla, dve rase, žute koju zove "Kula" i crne "Galja".

"Lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se čuva, jede svašta, slamu jede, seno, može i sa malo krme da se čuva, ali mi dajemo više", kaže Sulejman Ibraimi, stočar iz Buštranja kod Preševa.
Sredinom prošlog veka skoro svako poljoprivredno domaćinstvo oko Bujanovca i Preševa čuvalo je bivolice. Veruje se da su one iz Azije stigle u srednjem veku.
"U svako selo po 200 grla imaja po 100 grla, a u ono selo najviše. To je bilo sve livada puna, sve crno bivolice", navodi Bejadin Avdiju iz Buštranja.
Bivolice su čuvali zbog rada u polju, izdržljive su i otporne na bolesti, vole vodu i da se kupaju u barama. Nekada su se kupale u virovima Bujanovačke banje.
"One zimi preko sneg kad uđu u banju samo gi se rogovi i uši vidiv. Ono milina da gledaš, ne mož da gi isteram posle sat vreme dva", kaže Aleksandar Cvetković, poljoprivrednik iz Rakovca kod Bujanovca.
Bivolice kao autohtone vrste nisu umatičene, i vlasnici nemaju podsticaje, ali država je ove godine odredila meru zaštite genetičkih resursa.
"Da zaštitimo to i da stavimo pod našom kontrolom, da ti ljudi na neki način, dobiju subvencije", kaže Dragan Dodić, inženjer stočarstva u Veterinarskoj stanici u Bujanovcu.
Mleko od bivolica je masno, sadrži 8 do 10 odsto masnoće, koristi se, kaže Sulejman, za lečenje bolesti i u ishrani. Litar prodaje po 500 dinara, a kilogram maslaca je pet puta skuplji. Kiselo mleko može da se jede viljuškom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.