Posle Cetinja, kakav scenario sledi u Pećkoj patrijaršiji? VIDEO

Izvor: B92, 09.Sep.2021, 23:32

Posle Cetinja, kakav scenario sledi u Pećkoj patrijaršiji? VIDEO

Albanski analitičari izaviji su da ceremonija uvođenja u tron patrijarha Porfirija ne bi trebalo da bude organizovana u Pećkoj patrijaršiji.

Nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, pojedini albanski analitičari izjavljuju da ceremonija uvođenja u tron patrijarha Porfirija ne bi trebalo da bude organizovana u Pećkoj patrijaršiji, gde su ustoličeni skoro svi srpski patrijarsi.

TV Prva istraživala je da li i zašto ekstremnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albancima u našoj južnoj pokrajini smeta Srpska pravoslavna crkva.

Da se ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju odbacuje državnost i nezavisnost Crne Gore smatraju pojedini albanski politički predstavnici u Prištini, a Srpska pravoslavna crkva i dalje ostaje trn u oku njihovih ekstremista.

"Srpska pravoslavna crkva su ove vrednosti evropske i svetske i to ne može biti dovedeno u pitanje. Srpska pravoslavna crkva je takav svedok da kosovski Albanci, odnosno ekstremni, deo kosovskih Albanaca ima problem jer je vide kao svedoka, jer vide šta su uništavali, jer vide šta se tu baštini, i jer vide šta je suština Kosova", kaže novinar i književnik Živojin Rakočević.

Novinar Neđeljko Zejak smatra da Albancima smeta to što dok je SPC na Kosovu i Metohiji, tu je i Srba.

"Crkva koja je uvek pozivala na sabornost, na jedinstvo, na zaborav onoga što deli Srbe po Kosovu, na praštanje, to je taj razlog zbog čega Albancima Srpska pravoslavna crkva smeta, jer su svesni sve dok je SPC na Kosovu, žive Srpska pravoslavne crkve na Kosovu, živeće i Srbi", navodi Zejak.

Zbog epidemije koronavirusa ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji je odloženo, a Srbi na Kosovu i Metohiji se nadaju da se scenario iz Crne Gore neće ponoviti.

"Šta treba reći za Pećku patrijaršiju, sigurno je da će patrijarha Porfirija dočekati jedna starica iz Peći, i to je sva njeova pastva u Peći i to je sva njegova pravoslavna vaseljena u Peći, ali patrijarha Porfirija će u Peći dočekati i srpski patrijarsi, i arhiepiskopi čiji su ćivoti tu i najviše ih je tu na svetu. On je tu kod svojih svetih prethodnika i to apsolutno ne može biti dovedeno u pitanje", ističe Rakočević.

Zejak je uveren da će ustoličenje patriajarha proći bez ikakvih incidenata, a u ostalom, kako kaže, i sam patrijarh je svestan, i svi smo mi svesni, da sam život na Kosovu predstavlja iskušenje, i ustoličenje je u pravom smislu reči iskušenje.

Iz kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani poručuju da Srpska pravoslavna crkva, kako kažu, i dalje propagira velikosrpske ideje, a nema ni pomena o tome da se srpskim crkvama i manastirima vrati uzurpirana zemlja, kao i da je sa Kosova i Metohije prognano preko 200.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.