Izvor: RTS, 13.Apr.2021, 12:34

Poslanička pitanja o zahtevu za izgradnju memorijalnog kompleksa OVK

Sednica republičkog parlamenta je počela postavljanjem poslaničkih pitanja izvršnoj vlasti i nadležnim institucijama.
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da li je podnet zahtev opštine Bujanovac ili mesne zajednice Veliki Trnovac, za odobrenje gradnje memorijalnog kompleksa jednom od lidera tzv "UČK" Ridvanu Ćazimiju, zvanom kapetan Leši.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Milićević je u Skupštini Srbije ocenio da je reč o najnovijim provokacijama Alabanaca koji, kako kaže, u Velikom Trnovcu nameravaju da grade takav kompleks.
"Zaboravljaju da i opština Bujanovac mora da poštuje zakone Srbije, bez obzira na pripadnost njenih građana. U Srbiji postoji zakon kojim je precizno regulisano kome se i pod kojim uslovima mogu graditi memorijalni spomenici. To sigurno nije omogućeno onima koji su učestvovali u terorističkim akcijama", rekao je Milićević u parlamentu.
Funkcioner SPS je ukazao da i iz Prištine takođe stižu provokacije, navodeći da je Aljbin Kurti najavio još pre izbora uvođenje recipročnih mera za Srbiju, te sada i za ostale zemlje koje ne žele da prihvate suverenitet Kosova.
Bilo je i izjava drugih predstavnika sa KiM da će ujediniti sa Albanijom, ako teba i puškama, rekao je Milićević, ocenjujući da takav ratno huškački govor nije put za rešavanje pitanja KiM.
On je dodao da se dijalog Beograda i Prištine namerno gura u ćorsokak i da zabrinjava ćutanje Evrope koja je za taj dijalog preuzela odgovornost.
Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Rozalija Ekres rekla je da Novinsko izdavačka kuća "Mađar so", u okviru koje je štamparija "Forum", ima problem sa obezbeđivanjem stručnog kadra štamparske struke.
Ona je pitala nadležne u Ministarstvu prosvete da li će biti dopuna i izmena Zakona o dualnom obrazovanju kako bi se veći broj učenika školovao po ovom sistemu za tehničare štamparske i grafičke struke.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.