Poslanici o zaštiti podataka o ličnosti, nasilju na utakmicama...

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o zaštiti podataka o ličnosti, nasilju na utakmicama...

Skupština Srbije počela je raspravu o više zakonskih predloga, među kojima su Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.
Sednica koja je bila najavljena za 12 časova kasnila je 45 minuta, a prema rečima predsednice parlamenta, to se dogodilo zbog obaveza ministara.

Ministar unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Nebojša Stefanović je rekao da će policija nastaviti da bude garant bezbedne i sigurne Srbije, a na pitanje o vezama između ubistava i "navijačkih grupa" odgovorio da nema "navijača" koji nije uhapšen, a da je napravio neko krivično delo.
"Nema zaštićenih i nema koga nećemo uhaspiti ako je kriv za nešto. Recite mi jednog 'navijača' koga nismo uhapsili, a da je napravio krivično delo. Ne postoji. Ni od vođa, ni od 'kvazivođa'. Ali ako je napravio krivično delo, ako ga nema, ja ne mogu da ih hapsim na silu", odgovorio je Stefanović u parlamentu na pitanje poslanice Sande Rašković Ivić o tim vezama.
Stefanović je rekao da država nije nemoćna kada je reč o kriminalcima, "navijačima", navodeći da policija radi svoj posao i da na svakoj sportskoj manifestaciji ima dovoljan broj pripadnika MUP-a.
Navodi i da se izmenama i dopunama Zakona o policiji predviđa novi koncept karijernog napredovanja i rešava se pitanje usaglašavanja plata u MUP-u.
Ministar je u Skupštini rekao da će sistem vrlo brzo početi da se primenjuje.
"Novi sistem plata treba da reši neku vrste interne nepravednosti i uspostavljanje sistema gde će se za obavljanje istih poslova u različitim delovima ministarstva, pre svega za policijske službenike, uspostaviti isti nivo plata, nikome neće biti umanjena plata ali će nekima plata rasti sporije", rekao je Stefanović.
Radikali su tokom zasedanja pitali – šta radi policija na rasvetljavanju afera "Tesla banke", Univerzijade, Moravskog koridora...
"Da li imate dokaze za ono što je ovde izneto u vezi Rasima Ljajića i njegovo učešće u narko kartelu?", upitala je Vjerica Radeta, poslanica SRS-a.
Stefanović je odgovorio da što se tiče ministra Ljajića MUP ne raspolaže informacijama.
"Što se tiče Ljajića MUP ne raspolaže informacijama da je ministar Rasim Ljajić deo ili organizator neke organizovane kriminalne grupe, ja zaista u to ne bih mogao da verujem ali ostavljam prostor do petka, neke stvari se obrađuju, da vam odgovorim na ostala pitanja", rekao je ministar unutrašnjih poslova.
"O izmenama Zakona o smanjenju rizika od katastrofa" 
Kada je reč o smanjenju rizika od katastrofa, Stefanović pojašnjava da se tim zakonom vrši nadogradnja postojećeg sistema definisanog Zakonom o vanrednim situacijama, te da otklanja ono što je u praksi pokazalo nedovoljno efikasno.
Navodi da je procenu rizika od katastrofa i plan zaštite i spasavanja izradio izuzetno mali broj jedinica lokalnih samouprava i privrednih društava.
Kao ključno obeležje zakona, ministar je naveo stavljanje preventive u prvi plan, a pažljivo su, kaže, razrađena i planska dokumenta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.
Dodaje da je data mogućnost, u slučaju neblagovremenog reagovanja lokalnih štabova, da ih Republički štab za vanredne situacije raspusti i uspostavi hitne vanredne štabove.
Govoreći o Predlogu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu, Stefanović je istakao da je reč o novom zakonu u pravnom sistemu, a cilj zakona je formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava, pre svega operativnog karaktera, čiji su članovi spremni da učestvuju u gašenju požara.
MUP planira da do avgusta 2019. godine nabavi još 45 vatrogasnih vozila, a do sredine 2020. godine još 70-80 vozila, a vozila koja je MUP do sada koristio će, prema Stefanovićevim rečima, biti data vatrogasnim društvima.
Kada je reč o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, ministar ističe da ima više izmena, najpre kada je reč o tehničkim pregledima.
"Zakonom iz 2010. godine bila je predviđena norma koja je predviđala tehnički pregled za vozila starija od 15 godina dva puta godišnje", a ona, dodaje Stefanović, nije zaživela.
Sada se predlaže skupštini da se ona ukine i da se sva vozila upućuju na tehnički pregled jednom godišnje.
Predlogom zakona se pored toga odlaže obaveza prvog redovnog tehničkog pregleda za novo proizvedena vozila, prvi put regisotravana u Srbiji, najkasnije do isteka roka od dve godine do datuma prve registracije.
Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o privatnom obezbeđenju i Zakona o detektivskoj delatnosti koji se, objašnjava ministar, usaglašavaju sa Zakonom o opštem upravnom postupku i inspekcijskom nadzoru, ali se i unapređuju postojeća rešenja.
Prvi put se uvode pojmovi bezbendosne provere i bezbednosne smetenje za potrebe tih zakona.
"Kada se govori o privatnom obezbeđenju, imamo dve nove licence – licencu za samozaštitnu delatnost i licencu za vršenje poslova obezbeđenja transporta i prenosa novca i vrendosnih pošiljki u obavljanju samozaštitne delatnosti", rekao je ministar.
Izmenama Zakona o detektivskoj delatnosti, obim podataka koji su detektivi ovlašćeni da prikupljaju proširen je sa tri nova ovlašćenja i biće im omogućeno da prikupljaju podatke o kandidatima za zapošljavanje samo uz njihov pisani pristanak, o krivičnim elima koja se gone po privatnoj službi i učionicama ovih krivičnih dela, kao i povredama radnih obaveza.
Pred poslanicima je Predlog zakona o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije, o dobrovoljnom vatrogastvu, zatim izmene i dopune Zakona o uređenju sudova, o parničnom postupku.
Takođe, na dnevnom redu je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je osnovni cilj Predloga zakona o zaštiti podataka o ličnosti da svakome obezbedi poštovanje osnovnih prava i sloboda, a posebno prava na zaštitu podataka o ličnosti.
Prema njenim rečima, zakon treba da uspostavi jasan pravni okvir u oblasti zaštite podataka o ličnosti i da uredi obradu podataka.
Obrazlažući zakon u parlamentu, Kuburović je istakla da će se njegovim donošenjem ispuniti više ciljeva, među kojima je proširivanje i preciziranje nadležnosti i ovlašćenja poverenika za informacije od javnog značaja kao nezavisnog državnog organa i usklađivanje sa relevatnim dokumentima EU.
Skupština će raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, Predlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Predlogu zakona o lobiranju, Predlogu zakona o overevanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti pred poslanicima

Izvor: Blic, 31.Okt.2018

Skupština Srbije počela je danas raspravu o više zakonskih predloga, među kojima je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje u parlamentu obrazlaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.