Poslanici podneli oko 200 predloga za dopunu dnevnog reda

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2018, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici podneli oko 200 predloga za dopunu dnevnog reda

Skupština Srbije počela je drugu sednicu drugog redovnog zasedanja na čijem dnevnom redu je deset tačaka, a među kojima su zakoni iz oblasti građevinarstva i saobraćaja.

Poslanici su početak sednice iskoristili da postave poslanička pitanja, to je predviđeno svakog utorka i četvrtka, a nakon toga su krenuli na utvrđivanje dnevnog reda.

Poslanici su podneli oko 200 predloga za dopunu dnevnog reda.

Opozicija traži da se dnevni red dopuni predlogom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zakona o dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika.

Među predlozima poslanika opozicije za dopunu dnevnog reda nalazi se i predlog za obrazovanje Anketnog odbora Narodne skupštine radi utvrđivanja okolnosti u vezi sa dešavanjima tokom sprovođenja beogradskih izbora, kao predlog za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti u vezi sa rušenjem objekata u Savamali.

I poslanici vladajuće koalicije imaju svoje predloge za dopunu dnevnog reda, a među njima je i predlog narodnog poslanika Marjana Rističevića za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica u vezi s posetama određenih ekstremističkih organizacija i pojedinaca Narodnoj skupštini.

Poslanici vladajuće koalicije predložili su i da se formira Anketni odbor za utvrđivanje okolnosti u vezi sa aferama s kojima je, kako kažu, povezan bivši predsednik Smederevske Palanke Radoslav Milojičić.

Na dnevnom redu su Zakon o građevinskim proizvodima, izmene i dopune Zakona i planiranju i izgradnju, izmene i dopune Zakona o ozakonjenju, ali i više zakona iz oblasti saobraćaja - izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, izmene i dopune Zakona o transportu opasne robe, izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Izvor: RTS, N1

Najčešća pitanja o Skatu i naknadama za porodilje

Poslanici u Skupštini Srbije danas su pitali najčešće šta će Srbija da preduzme povodom izjave ambasadora SAD Kajla Skota da je Kosovo suverena država, pregovorima Beograda i Prištine i malim naknadama majkama i porodiljama.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić povodom malih primanja majki i porodilja, koje su posledica primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, rekao da se od priče o podizanju nataliteta došlo do isplate neprimerenih naknada tokom porodiljskog i tokom nege deteta, zbog čega majke i porodilje moraju da se za svoja prava bore na ulici.

Aleksić je ministra za zapošljavanje i socijalni rad Zorana Đorđevića pitao i zašto ne funkcioniše SOS telefon na koji se prijavljuje nasilje u porodici ukazujući da se prilikom poziva javlja automatska sekretarica koja traži da se sačeka i ostane na vezi.

On je Đorđeviću rekao da razmisli kakvu poruku na taj način šalje onima koje maltretiraju, koji trpe nasilje i čija je bezbednost ugrožena.

Aleksić je ministra Đorđevića pitao i kada će biti pronađeno rešenje za porodicu iz sela Odžaci, kraj Trstenika, koja živi sa osmoro dece u kući za koju je još pre tri godine izdato rešenje o rušenju.

"Ovo je ta ružičasta Srbija o kojoj vi govorite koja živi u objektu za koji je izdato rešenje za rušenje. Centar za socijalni rad, sve institucije, niko ne haje da toj porodici koja je u stanju socijalne potrebe pomogne i obezbedi adekvatan smeštaj. Na stranu što prijatelji i komšije žele da pomognu, ali ministarstvo za to nema sluha", rekao je Aleksić pokazujući odštampane fotografije kuće.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski pitao je Ministarstvo inostranih poslova šta će da urade povodom navoda američkog ambasadora Kajla Skota u Vladi Srbije da Vlada Kosova nije takozvana i da SAD Kosovo smatraju suverenom državom.

"Ovo je jedan od najfatalnijih kršenja diplomatskih običaja i ne samo krešenje diplomatskih običaja nego i ponižavanje Srbije od strane ambasadora SAD Kajla Skota", rekao je Komlenski.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović pitao je da li će ministar za kulturu i informisanje učiniti nešto povodom pritiska na novinarku Tatjanu Vojtejhovski, zbog emisije o nesrećama u preduzeću "Milan Blagojević – Namenska" u Lučanima.

Poslanik Dveri Srđan Nogo pitao je premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić da li je potpisala "Dablinski sporazum", koji se odnosi na migrante i da li "srpske službe bezbednosti prate kontakte koje ona i njen brat imaju sa bezbednosnim službama Hrvatske".

Poslanik Dosta je bilo Saša Radulović pitao je ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zašto Srbija prati politiku Nemačke kojoj je "jedan od glavnih političkih ciljeva cementiranje ovakvog Balkana" i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma izmedju Srbije iKosova kada se zna da na kraju tog puta Nemačka za Kosovo želi stolicu u UN.

On je ponovo pitao zašto Beograd pregovara sa Prištinom kada Priština ne ispunjava ni jednu obavezu, odnosno, ono što je Briselskim sporazumom dogovoreno i kada još nije formirana zajednica srpskih opština.

Poslanici su posle postavljanja pitanja počeli sa utvrdjivanjem dnevnog reda koje će da potraje s obzirom da je predloženo oko 190 predloga za dopunu dnevnog reda.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.