Poslanici o izmenama Zakona o kulturi

Izvor: RTS, 09.Feb.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izmenama Zakona o kulturi

Poslanici republičkog parlamenta rad su nastavili razmatranjem izmena Zakona o kulturi, koji predviđa ukidanje nacionalnih priznanja umetnicima i ukidanje kulturnih ustanova od nacionalnog značaja. Izmene Zakona o kulturi zbog uspešnog i ravnomernog razvoja kulture u Srbiji, rekao ministar Tasovac.
Poslanici republičkog parlamenta završili su načelnu raspravu o izmenama Zakona o zabrani diskriminacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osoba sa invaliditetom, kojima su podšku najavile i stranke vladajuće većine i opozicija, pa su raspravljali o izmena Zakona o kulturi. 

Izmene Zakona o kulturi predviđaju ukidanje nacionalnih priznanja umetnicima i ukidanje kulturnih ustanova od nacionalnog značaja.
Priznanje za vrhunski doprinos u kulturi je od samog uvođenja izazivalo kontraverze, a predloženim izmenama Zakona o kulturi predviđeno je njihovo ukidanje, jer bi dalja primena donosila dodatnu konfuziju u polju kulture, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.
Predstavljajući poslanicima u parlamentu predložene izmene zakona, Tasovac je rekao da se to odnosi i na odredbe o statusu ustanova kulture od javnog značaja i ugovorima o radu na tri godine.
"Iskreno verujem i trudiću se da svim argumentima do kojih smo došli dugotrajnim radom i konsultacijama sa strukom i korišćenjem međunarodne prakse, ubedim svih 250 poslanika da podrže izmene ovog zakona", rekao je Tasovac.
Ministar je napomenuo da su predložene izmene prošle široku javnu raspravu, da su poslate Evropskoj komisiji na mišljenje i da ona nije imala nijednu primedbu.
Navodeći da je Zakon o kulturi stupio na snagu septembra 2009. godine i da je bio prvi akt opšteg karaktera, kao i da je tokom njegove primene uočen niz nedostataka i praktičnih problema, Tasovac je istakao da je cilj donošenja izmena da se svi uočeni nedostaci isprave i da na taj način postanu maksimalno primenjivi.
"Od predloženih izmena sistem kulture će dugovoročno imati višestruke koristi", smatra ministar kulture i informisanja.
Među ključne izmene je svrstao utvrđivanje načela kulturnog razvoja i uspostavljanje jasnih prioriteta, preciznije regulisanje opšteg interesa u kulturi, definisanje pojmova kulturne delatnosti, prezicnije i jasnije određivanje proceudra javnih konkursa za izbor direktora u ustanovama od javnog značaja.
Tu su, prema rečima Tasovca, i izmene koje se tiču Nacionalnog saveta za kulturu, koje omogućavaju ravnomernu zastupljenost svih kulturnih delatnosti u tom telu i preciznije regulišu njegove nadležnosti, kao i regulisanje finansijske nadoknade za rad članova tog tela.
Odbor za kulturu nije prihvatio izmene Zakona o kulturi 
Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje ranije danas nije prihvatio te izmene, jer su predstavnici udruženja umetnika na sednici ocenili da te izmene unižavaju umetnike. 
Poslanička grupa SPS-a bezrezervno će podržati predložene izmene Zakona o kulturi, saopštili su socijalisti u republičkom parlamentu, nakon što taj zakon nije prošao na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, gde ga nisu podržali.
Poslanik te stranke Neđo Jovanović rekao je da socijalisti imaju dosledan stav – da će predložene izmene Zakona o kulturi podržati u plenumu, imajući u vidu da ga je podnela Vlada Srbije, da je SPS deo vlade i da socijalisti podržavaju sve predloge vlade, pa i taj zakon.
Poslanik te stranke Nenad Milosavljević, koji je na sednici Odbora bio protiv izmena Zakona o kulturi, rekao je da nema dilemu da taj zakon mora biti podržan i da podržava stav svoje poslaničke grupe, kao i vladu, te da ne misli da zbog toga ministar kulture i inforisanja Ivan Tasovac treba da podnese ostavku.
Naveo je i da je glasao protiv rešenja o ukidanju nacionalnih penzija, što predviđaju izmene Zakona o kulturi.
Paralelno sa tim, poslanici će razmatrati i izmene Zakona o obaveznom primerku publikacija, predlogu autentičnog tumačenja Zakona o javnom informisanju i medijima i predlozima o utvrđivanju celine kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu i o utvrđivanju granica zaštićene okoline celine “Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca”. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.