Poslanici i ministarka u Skupštini Srbije umesto o amandmanima o sudiji Majiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Maj.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici i ministarka u Skupštini Srbije umesto o amandmanima o sudiji Majiću

Vladajuća većina danas je u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima uputila kritike na račun predsednika Apelacionog suda Miodraga Majića koji se usprotivio uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez mogućnosti uslovnog otpusta.

O stavovima Majića o izmenama Krivičnog zakonika o kom je rasprava završena u petak 17. maja, govorili su pošto je sudija juče učestvovao u emisiji "Utisak nedelje" u kojoj je bilo reči o tom zakonu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kritike na račun Majića i sumnju u njegovu nezavisnost u radu izrazili su ministarka pravde Nela Kuburović koja prisustvuje sednici parlamenta, predsednica parlamenta Maja Gojković, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević.

Martinović je Majića nazvao pametnjakovićem, drskim i licemernim, dok je Maja Gojković kazala da nije znala da je on sudija već da je bila ubeđena da je Majić član nevladine organizacije koji je u emsiju došao da iznese neki svoj "projektni zadatak" i da mu je u "opisu posla da bude protiv nekog zakona".

Ministarka Kuburović je rekla da je pitanje koliko je nezavistan i samostalan u radu "neko ko je 2009. godine mogao da bira da li će da ide u Viši sud u Beogradu ili Apelacioni sud, kada su njegove kolege kojima je bio predsednik suda u najvećoj meri ostale bez posla".

"Koliko je nezavistan i samostalan bio u tom trenutku da bi sada cenio i kritikovao da li Vlada Srbije treba da predloži ovakav zakon i da li skupština treba isti da usvoji, da kritikuje da nije bilo javne rasprave, a javna rasprava za uvođenje kazne doživotnog zatvora traje još od 2015.godine", rekla je Kuburović.

Martinović je naveo da je Majić "dao sebi za pravo" da vrši pritisak na parlament, ministarku pravde i Vladu Srbije zato što će najverovatnije sutra biti usvojene izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora.

Martinović je kazao da Majić treba da sveže maramu oko očiju kao Justicija rimska boginja i onda na tas od vage stavi silovano dete od tri godine, a na drugi čoveka koji je tako nešto uradio, pa onda kaže šta je pravda.

"Suočavamo se sa jednom bujicom licemerja, lažnog humanizma koji dolazi od onih koji besumučno iz dana u dan vode kapmanju protiv predsednika Srbije Aleksdra Vučića, Vlade Srbije, ministra pravde i poslanika vladajuće većine. Onih koji nam sada govore kako je nečovečan Tijanin zakon, a bio je čovečan kada su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Marinika Tepić i Aleksandra Jerkov pokušali da zloupotrebe oca ubijene devojčice Tijane u političke svrhe, kada su se skupljali potpisi za donošenje zakona", rekao je Martinović.

On je kazao da je "država jača od Majića i onih koji stoje iza njega".

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević rekao je da je Majić sudija koji je zajedno sa sudijom Omerom Hadžiomerovićem oslobodio "verovatno za novac" Gnjilansku grupu.

"Ja tvrdim da je to koruptivna stvar i da su Albanci kupili tu presudu i prava je sramota da sudija Majić još uvek bude sudija Apelacionog suda, a kamoli da nastupa u javnosti posle takve sramne presude, koju je doneo na štetu Srba, srpskog stanovništva i čovečanstva uopšte", rekao je Rističević.

Na sednici na kojoj se inače razmatraju amandmani na Predlog zakona o sprečavanju korupcije, bilo je reči i o ujedinjenju demokrata, pa je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković govoreći o amandmanu koji su podneli poslanici Socijademokratske stranke rekao da mu nije jasno kako da glasa za amandman ako je s obzirom na ujedinjenje pogrešno potpisan.

"Dakle ovde imamo klasičan primer lažnog predstavljanja i moramo to da razjasnimo", rekao je Marković.

Na to se osvrnula i predsednica parlamenta Maja Gojković navodeći da je bitno skrenuti pažnju javnosti da su se DS i SDS udružili u jedinstvenu Demokratsku stranku i napomenula da su zaboravili da izaberu "konačno" jednog predsednika pa da poslanici mogu da znaju "adresu sa kojom politikom diskutuju".

Sednica je danas uglavnom protekla u kritici opozicije i malo se moglo čuti o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije.

Martinović: Nije tačno da je predsednik opštine Knjaževac pretukao odbornika DS-a

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je danas da nije tačno da je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić pretukao odbornika Demokratske stranke Dalibora Stanojevića.Martinović je u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije, rekao da je Stanojević ustvari "mrtav pijan" napao jednog od odbornika Srpske napredne stranke.

Martinović je demantovao navode poslanika DS-a Radoslava Milojičića da je Stanojević pretučen na sednici Skupštine opštine Knjaževac.

"To je notorn laž", rekao je Martinović.

On je negodovao što se Milojičić predomislio i što ipak neće ući u skupšptinsku salu da glasa o uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica zbog navodnog prebijana Stanojevića.

"Stani, majstore, je l' ti važniji Stanojević ili tvoje dete i druga deca", upitao je Martinović Milojičića.

On je kazao i da je opozicija navodila da je Stanojević veoma povređen i da ne može da stoji na nogama, a da je onda u subotu došao u Beograd i govorio na protestu opozicije.

"Eno ga čovek 120 kila žive vage govorio na Terazijskoj česmi i pozvao na rušenje režima Aleksandra Vučića. Koji to pretučeni čovek koji ne može da stoji na nogama drži političke govore", upitao je Martinović.

On je potom govorio i o tome gde u Beogradu živi lider Dveri Boško Obradović povezujući to sa Predlogom zakona o sprečavanju korupcije koji je na dnevnom redu.

"Boško Obradović stanuje na Dedinju i to u stanu čoveka koji je iz jednog grada iz jugozapadne Srbije, koji je od države Srbije dobio subvencije da napravi hladnjaču da bi malinari iz njegovog kraja imali gde da odlažu maline, da im raznorazni nakupci ne bi spuštali cenu. On je uzeo pare od države, pa prodao hladnjaču i kupio stan u Beogradu i u tom stanu živi veliki branilac Kosova i Metohije, Srpske pravoslavne crkve i porodice Boško Obradović", rekao je Martinović.

Vladajuća većina tokom rasprave je iznosila kritike na račun opozicije koja nije u sali jer bojkotuje rad Skupštine Srbije.

Poslanik DS Milojičić ipak neće ući u skupštinsku salu da galsa za Tijanin zakon

Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić izjavio je danas da podržava uvođenje doživotne kazne zatvora za silovatelje i ubice dece i trudnica, ali da ipak neće ući u skupštinsku salu da glasa za to, jer sa Srpskom naprednom strankom (SNS) nije moguć dijalog, o čemu govori i prebijanje odbornika DS iz Knjaževca Dalibora Stanojevića.

"Moram da se izvinim porodici Jurić (inicijatorima uvođnja doživotne kazne zatvora) i svima koji su izgubili nekog dragog, ali ne mogu da ispunim svoje obećanje i glasam za 'Tijanin zakon'. Za to sam da kaznena politika mora da bude pooštrena, ali lice mog prijatelja iz Knjaževca koji je pretučen na sednici Skupštine opštine od strane predsednika opštine Knjaževac govori da dijaloga sa vlastima i SNS nema", rekao je Milojičić.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da SNS na takav način već sedam godina rukovodi Srbijom i da lice Dalibora Stanojevića nije prvo krvavo lice pripadnika DS-a.

"Žao mi je što je srpsko društvo duboko podeljeno. To ne donosi dobro pre svega građanima Srbije, ali za to je odgovoran jedna čovek i jedna stranka koji ponižava svakog čoveka koji drugačije misli i govori", dodao je Milojičić.

On je kazao i da je potrebna rasprava o svim važnim temama u parlamentu, ali da zbog poteza SNS opozicija nema načina da sa njima raspravlja.

"Oni ne žele da razgovaraju već da tuku i maltretiraju sve koji drugačije misle i to ne doprinosi demokratiji", istakao je Milojičić.

On je apelovao na SNS da uhapsi i smeni predsednika opštine Knjaževac Milana Đokića i procesuira ljude koji su zajedno sa njim pretili prebijenom odborniku DS iz Knjaževca.

Upitan o sednici parlamenta o Kosovu i Metohiji, on je kazao da je u toku sednica poslaničkog kluba i da će javnost biti obaveštena o potezima DS.

Gojković: Opozicija samo fiktivno bojkotuje parlament, podnosi amandmane i učestvuju u odborima

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kritikovala je danas opoziciju jer ne dolazi na sednice parlamenta navodeći da oni skupštinu samo "fiktivno" bojkotuju, s obzirom da aktivno učestvuju u radu skupštinskih odbora i parlamentarnim delegacijama.Ona je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije rekla da amandmane opozicije treba odbiti, jer nisu došli da ih brane i ubede vladajuću većinu da imaju dobre namere da žele da poboljšaju odredbe zakona.

Gojković je kazala da bi, kada se Poslovnik o radu parlamenta bude menjao, trebalo razmisliti da se amandmani uopšte ni ne razmatraju ukoliko poslanici koji su ga podneli nisu na sednici.

Ona je rekla da se pravi "fama od amandmana 20 poslanika koji ne dolaze na sednice", a da oni na sednice ustvari ne dolaze jer su im se "raspale" poslaničke grupe pa nemaju vreme koje su imali nekada za raspravu.

Gojković je kazala da poslaničku grupu pa ni dovoljno vremena za raspravu nemaju ni poslanik Dveri Boško Obradović, poslanik Nove stranke Zoran Živković kome je poslaničku grupu "preotela" potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Ona je rekla da poslanici opozicije osim podnošenjem amadmana i dolaskom na sednice skupštinskih odbora učestvuju u radu tako što su aktivni u parlamentarnim delegacijama i prihvataju u njima funkcije i idu na putovanja.

"Učestvuju u parlamentarnim delegacijama gde je sprski parlament punopravan član ili posmatrač. Član sam delegacije u Interparlamentarnoj uniji, rado putuju sa mnom, Aleksandra Jerkov i Sanda Rašković Ivić su prihvatile i da budu tamo izvestioci u ime delegacije Srbije, a članovi tih delegacija su postali zahvaljujući glasovima poslanika vladajuće većine. To je jedna velika politička farsa i ne možemo da pređemo preko nje", rekla je Gojković.

Ministraka pravde Nela Kuburović rekla je da je očekivala od opozicije da dođe s obzirom da su podneli amandmane i s obzirom na važnost zakona za građane Srbije.

Nova sednica parlamenta u sredu, na dnevnom redu izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za sredu, 22. maj novu sednicu parlamenta na čijem je dnevnom redu, između ostalog, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu.

Kako je najavljeno iz Skupštine Srbije, poslanici će razmatrati i predloge odluka o prestanku funkcije predsednika suda u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbiji, o prestanku funkcije predsednika suda u Prekršajnom sudu u Kruševcu i o prestanku funkcije predsednika suda u Osnovnom sudu u Pirotu, koje je je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Sednica će početi u 10 časova u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Udruženje tužilaca: Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti neprimereno o Majiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Maj.2019

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije reagovalo je danas navodeći u saopštenju da je gostovanje sudije Miodraga Majića, u televizijskoj emisiji, bilo povod da pojedini predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti tokom debate u Narodnoj skupštini o izmenema Кrivičnog zakonika...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.