Poslanici o medijima, Đilasu, protivgradnoj zaštiti

Izvor: B92, 23.Maj.2019, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o medijima, Đilasu, protivgradnoj zaštiti

Beograd -- Današnja sednica Skupštine Srbij početla je poslaničkim pitanjima.

Oni su pitali šta će država učiniti da poboljša protivgradnu zaštitu, zašto nisu proceusirani bivši funkcioneri koji su, kako je rečeno, oštetili budžet, ali i šta će učiniti da se "zaustavi rad na crno" kada je reč o pojedinim medijima.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević imao je pitanje za Vladu Srbije, Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije i REM pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na Zakon o elektronskim medijima, na Zakon o oglašavanju…

Rističević je rekao da nekoliko kanala, među kojima televizija N1, po informacijama iz REM-a, nisu registrovani u Srbiji i ne plaća naknade koje plaćaju domaći kanali, a emituju reklame i “ugrožavaju one koji plaćaju”.

“Navodno ti prekogranični kanali emituju program iz Ljubljane, a registrovani su u Luksemburgu. Tražim od ministarstva i REM-a da pošalje inspekciju u Luksemburg i Sloveniju i da utvrde kakav se program emituje u tim zemljama i da li je to rad na crno”, rekao je Rističević.

Poslanik SNS Boban Birmančević upitao je Ministarstvo pravde zašto država nije procesuirala (bivšeg gradonačelnika Beograda) Dragana Đilasa koji je, kako kaže, u više navrata oštetio budžet Srbije i Beograda.

Zanimalo ga je i da li će zakon o poreklu imovine konačno doneti istinu građanima Šapca, Beograda, Subotice, Novog Sada, Srbije.

Odakle tolike pare (Vuku) Jeremiću, (Draganu) Đilasu i svima koji u ovom trenutku pokušavaju na silu da otmu vlast”, upitao je Birmančević.

Poslanica SRS Nataša Jovanović postavila je pitanje: gde su problemi u protivgradnoj zaštiti, uz konstataciju da se danas u 21. veku protivgradna zaštita vrši tehnologijom iz sedamdesetih godina.

Usevi koje su ljudi teškom mukom posejali sada su uništeni zbog nemarnosti države.Iako ste zakonom iz 2015.godine pokušali da uredite ovu oblast, morate da izmenite zakon kako bi se RHMZ obavezao da na osnovu predvidljivosti distribuira protivgradne rakete”, rekla je ona.

Poslanik SDPS Predrag Jelenković pitao je Ministarstvo kulture koliko je gradova i opština to ministarstvo podržalo u prethodne dve godine kroz Nacionalni program “Gradovi u fokusu” kojim bi, kaže, trebalo da se obogati kulturna ponuda i infrastruktura i kakvi su efekti.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić pitao je ministre Branka Ružića i Jadranku Joksimović na koji način je državljanima članica Evropske unije koji žive u Srbiji omogućeno da glasaju na izborima za Evropski parlament.

“Bilo bi važno da lica koja zive u Srbiji, a imaju pravo glasa na izborima za EP to pravo iskoriste. U interesu Srbije je da oni to urade, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga da predstavnici srpske nacionalne zajednice koji zive u Hrvatskoj dobiju potrebne glasove i pozicije u Parlamentu”, rekao je Đurić.

On je dodao da je to i demokratsko pitanje koje podstiče učešće građana u političkom životu, ali i osnaživanje procesa evropskih integracija.

Đurić je zatražio i odgovor na pitanje- šta se dešava na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, jer, kako kaže, Državna revizoriska institucija je ustanovila brojne nepravilnosti, a budžetska inspekcija podnela brojne prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih lica na tom fakultetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici o N1, Đilasu, protivgradnoj zaštiti...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2019

Na dnevnom redu je Predlog odluke o prestanku funkcije suda u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbiji, Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika suda u Prekršajnom sudu u Kruševcu i prestanku funkcije predsednika suda u osnovnom sudu u Pirotu. Parlamentarci su prethodno postavljali poslanička...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.