Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici RS ne prihvataju strane tužioce i sudije

Sarajevo - Poslanici iz Republike Srpske neće podržati bilo kakav zakon koji bi omogućio ostanak stranim sudijama i tužiocima u pravosudnim organima BiH, skoro je jednoglasna ocena poslanika iz Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koja se mogla čuti na jučerašnjoj sednici.

- Ne samo da nećemo podržati njihov ostanak, nego će SNSD u priči o ustavnim reformama tražiti i da se potpuno anulira rad Suda i Tužilaštva BiH. Mi to otvoreno kažemo - poručila je u raspravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslanik SNSD Milica Marković.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je dodao i da je "suverenitet BiH u direktnoj suprotnosti" sa daljim angažmanom stranih sudija i tužilaca, a poslanici iz RS su upozorili još jednom i na njihovu selektivnost u radu na pojednim krivičnim predmetima, posebno ratnih zločina, pokretanje "montiranih političkih procesa", te to da strani kadrovi u pravosuđu BiH ne odgovaraju bilo kojoj instituciji u ovoj zemlji.

Poslanicima je izmene i dopune Zakona o sudu i Zakona o Tužilaštvu BiH koje definišu produžetak mandata stranim sudijama i tužiocima obrazložio državni ministar pravde BiH Bariša Čolak. On je podsetio da je u Savetu ministara bilo teško postići saglasnost o ovim zakonima.

Čolak je rekao da su "evidentni rezultati međunarodnih sudija i tužilaca, što ukazuje na opravdanost produžetka njihovog mandata". Poslanici iz FBiH bili su potpuno suprotstavljeni kolegama iz RS.

U SDA i Stranci za BiH smatraju da predložene izmene čak "previše redukuju" angažman stranih sudija i tužilaca, posebno u Odeljenju za ratne zločine, što može onemogućiti ispravan i ubrzan rad na predmetima koji su u toku. Šefik Džaferović iz SDA je predložio da se "u amandmanskoj fazi poveća broj međunarodnih sudija i tužilaca nakon kraja ove godine".

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Niko Lozančić iz HDZ je rekao da su izmenama zakona predložena kompromisna rešenja, ali i to da, bez obzira na podršku izmenama zakona,"domaće snage trebaju preuzeti odgovornost, a ne očekivati da neko drugi radi njihov posao".

Raspravu o poverenju u pravosuđe Lozančić je ocenio kao raspravu o poverenju u institucije BiH uopšte. U opoziciji su takođe imali različite zamerke.

U SDS se pitaju da li su domaće snage u pravosuđu spremne da same idu dalje kako bi i u toj oblasti ispunili uslove za EU. Ipak, poslanik Mirko Okolić smatra da ako "u BiH i dalje budu stranci odlučivali, onda BiH ne može funkcionisati samostalno i na putu prema Evropi".

Iz SDP su upozorili da su svi koji su protiv ovih zakonskih rešenja istovremeno i protiv međunarodne zajednice u BiH. Poslanik Zlatko Lagumdžija smatra da su dodatni razlozi za ostanak stranih sudija i tužilaca stavovi da "nekome ne može suditi sudija druge vere i nacije", te da "Sud i Tužilaštvo BiH treba ukinuti ."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.